Ιταλία: Επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης- Πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε

Διαβάστε επίσης

Σε συμφωνία κυβερνητικού σχήματος συμφώνησαν Πέντε Αστέρια και Λέγκα, σύμφωνα με το Bloomberg, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα, για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα μπορεί να «μετακινηθεί» στο υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν επιλεγεί ο Σαβόνα, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Θα πρέπει ακόμη να αποφασιστεί, τέλος, αν το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, τελικά, την νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, το υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, το Bloomberg αναφέρει πως Πέντε Αστέρια και Λέγκα συμφώνησαν να αποκλείσουν  το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας. Η La Repubblica μεταδίδει πως το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, μεν, την νέα κυβέρνηση, αλλά χωρίς υπουργικούς θώκους.

Η συνάντηση του επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών, ολοκληρώθηκε. Στην βουλή, όπου διεξάγεται η συνάντηση, έφτασε και ο πρώην εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, αναμένεται να μεταβεί στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής.

Κοταρέλι: Δεν είναι πια απαραίτητοι οι τεχνοκράτες, καλύτερη η πολιτική κυβέρνηση

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών δεν είναι πλέον απαραίτητος, χάρη σε εκείνους που εμφανίστηκαν διαθέσιμοι να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Μια πολιτική κυβέρνηση είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα», δήλωσε ο Κοταρέλι, στον οποίο ο Σέρτζιο Ματαρέλα είχε δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Παλαιότερα άρθρα: