Και εγένετο ο κολοσσός της παγκόσμιας ζυθοποιίας

13-beverages-beer_b2
Διαβάστε επίσης

Ύστερα από εβδομάδες δημόσιων κινήσεων εντυπωσιασμού, αλλά και ελιγμών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων αποφασίστηκε εν τέλει από μια ομάδα ανθρώπων σε ένα μικρό τούβλινο κτίριο σε ένα δρόμο του Λονδίνου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Στη συνάντηση της Δευτέρας στα γραφεία της εταιρίας συμβούλων Robey Warshaw, η Anheuser-Busch InBev NV και η SABMiller Plc συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια εταιρία-κολοσσό που θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια ζυθοποιία.

Η νέα εταιρία θα παράγει μία στις τρεις μπύρες παγκοσμίως και θα συγκεντρώνει περίπου τα μισά από τα κέρδη του κλάδου – μεγέθη που θα βάλουν τη συμφωνία στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού σε αρκετές χώρες.

Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης

Από την πλευρά της AB InBev – που παράγει την αμερικανική Budweiser, τη βελγική Stella Artois και τη μεξικάνικη Corona – τον πρώτο λόγο είχαν ο διευθύνων σύμβουλος Κάρλος Μπρίτο και ο πρόεδρός της Ολιβιέ Γκουντέ.

Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, εκπροσωπώντας την SABMiller, που παράγει μπύρες όπως η Peroni, η Grolsch, η Pilsner Urquell και η Foster’s, κάθισαν ο πρόεδρος της Ζαν ντι Πλεσίς και ο δεύτερος στην ιεραρχία της εταιρίας Γκι Έλιοτ.

Τα στελέχη συναντήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές την Δευτέρα στο μικρό τριώροφο κτίριο. Το πρωί, η InBev υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά στις 43,50 λίρες ανά μετοχή. Μέχρι το απόγευμα, ο Ντι Πλεσίς έκανε γνωστή την απάντηση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας του: όχι αρκετά καλή. Με τη δύση του ηλίου, ο Μπρίτο είπε ότι αυξάνει την προσφορά στις 44 λίρες ανά μετοχή, αποτιμώντας την SAB στα 106 δισεκ. δολάρια περίπου. Η συμφωνία έκλεισε.

Μόλις οι δύο πλευρές κατέληξαν στην τιμή, η δουλειά κάθε άλλο παρά είχε τελειώσει. Μια λεγεώνα τραπεζιτών, δικηγόρων και συμβούλων δημοσίων σχέσεων ανέλαβαν να ολοκληρώσουν τα τυπικά της συμφωνίας στα κοντινά γραφεία της Lazard, της εταιρίας συμβούλων της InBev. Η  DeutscheBank και η νομική εταιρία Freshfields επίσης παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην InBev, ενώ η SAB είχε ζητήσει τη συνδρομή των JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs και Linklaters.

Οι τραπεζίτες εργάστηκαν όλη τη νύχτα, στέλνοντας μια κοινή δήλωση των δύο εταιριών που ανακοίνωνε τη συμφωνία με την ανατολή του ήλιου στο Λονδίνο – μάλλον πολύ νωρίς για να το γιορτάσουν με ένα ποτήρι μπύρα.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε