Μέχρι και η Eurobank ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την πολύ υψηλή ανεργία

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητική χαρακτηρίζει η Eurobank την αδύναμη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα στην αγορά είναι πολύ άσχημα παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για μικρή αποκλιμάκωσή της, η οποία οφείλεται όχι φυσικά σε πραγματική μείωση της ανεργία, αλλά στο ότι αρκετοί μπόρεσαν να εργαστούν για μερικούς μήνες σε τουριστικά καταλύματα, καθώς άρχιζε η περίοδος της άνοιξης. Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο «7ημέρες Οικονομία», για τον μήνα Ιούνιο το ποσοστό της ανεργίας ήταν της τάξης του 27%, ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε στα 3,527 εκατομμύρια (εκατ.) άτομα, ο αριθμός των ανέργων στα 1,304 εκατ. άτομα και το σύνολο του εργατικού δυναμικού στα 4,831 εκατ. άτομα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, η αναζωογόνηση στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα δύναται να επιταχύνουν την βελτίωση των επί μέρους δεικτών στην αγορά εργασίας.

Η Eurobank τονίζει ότι η ανάγνωση των στοιχείων για την ανεργία δείχνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας – σε όρους απασχόλησης, ανεργίας και εργατικού δυναμικού – έφτασε σε ένα σημείο «καμπής» (σταμάτησε η επιτάχυνση της χειροτέρευσης των επί μέρους δεικτών) στα μέσα του 2012.

Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 2014 (πάντα σε ετήσια βάση) παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.

Παλαιότερα άρθρα: