Και υγιεινό και απολαυστικό! Γίνεται;

Διαβάστε επίσης

Ας το παραδεχτούμε… όταν ακούμε για κάτι πολύ νόστιμο πάντα σκεφτόμαστε παχυντικά, λιπαρά και ανθυγιεινά φαγητά. Μπουτάκια κοτόπουλο με τραγανή κρούστα, βουτηγμένα σε σως μαγιονέζας, συνοδευμένα με τηγανητές πατάτες και αναψυκτικό. Αυτή η νοοτροπία των καταναλωτών βεβαία έχει οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας λόγω της κακής τους διατροφής και σε υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Το νέο όμως που έρχεται να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες, είναι η στροφή πολλών εταιρειών τροφίμων στην παραγωγή νόστιμων φαγητών όπως και στην παραγωγή των ήδη υπαρχόντων τροφίμων με κάποιες υγιεινές αλλαγές χωρίς όμως να αλλοιωθεί καθόλου η γεύση. Πως γίνεται όμως το να μαγειρέψει κανείς κάτι χωρίς αλάτι, ζάχαρη ή λιπαρά και αιχμαλωτίσει όλη τη γεύση που είχε με αυτά;

Πάνω σε αυτό δουλεύουν πολλοί σεφ που έχουν προσληφτεί από γνωστές εταιρείες τροφίμων όπως την PepsiCo, και έχουν δεχτεί αυτή την μεγάλη πρόκληση. Οι σεφ εργάζονται σκληρά για να ανακαλύψουν το μυστικό της υγιεινής γεύσης και να βελτιώσουν την ποιότητα των τροφίμων. Οι δημιουργίες τους μεταφέρονται με ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ μέσα σε ξηρό πάγο και καταλήγουν σε εργαστήρια όπου και πραγματοποιούνται οι έρευνες.

Οι αμερικανικές εταιρείες δέχονται και πολιτικές πιέσεις για να ακολουθήσουν τις ομοσπονδιακές οδηγίες μέχρι το 2020. Μάλιστα πολλά προϊόντα έχουν ήδη αλλάξει σύμφωνα με αυτές. Στα δημητριακά Quaker για παράδειγμα, το μισό της γλυκαντικής ύλης που περιλαμβάνουν προέρχεται από φρούτα. Στα παιδικά δημητριακά Kellogg’s έχει μειωθεί το 30% της ζάχαρης ενώ στα πατατάκια Lay’s χρησιμοποιούνται βότανα που υποκαθιστούν το αλάτι. Μπισκότα, κράκερ, σνακ και δημητριακά βρίσκονται και αυτά σε πορεία αλλαγής.

Ταυτόχρονα άλλοι σεφ που εργάζονται σε μοριακές κουζίνες χρησιμοποιούν φύκια και κάποιοι άλλοι ‘καπνίζουν τα φαγητά τους για να τους δώσουν αλμύρα και γεύση η οποία πολλές φορές φιλοξενείται μέσα σε μικρές κάψουλες.

Αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω σίγουρα είναι ωραία στο άκουσμα τους. Και ποιος δε θα’ ήθελε να απολαμβάνει το φαγητό ή το σνακ του χωρίς να ανησυχεί για το αν παχαίνει ή κάνει κακό στον διαβήτη του. Νόστιμα, υγιεινά φαγητά χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά λοιπόν, όλοι ευχόμαστε τα επόμενα χρόνια να τα έχουμε στο πιάτο μας.

Παλαιότερα άρθρα: