Καμία ανοχή στις προκλήσεις της Β. Κορέας από Υπ. Αμ. ΗΠΑ-Ν. Κορέας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας προέτρεψαν τη Βόρειο Κορέα, τη Δευτέρα, να σταματήσει αμέσως όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το πυρηνικό της πρόγραμμα και δήλωσαν ότι δεν θα δείξουν καμία ανοχή ενώπιον οποιασδήποτε στρατιωτικής πρόκλησης της Πιονγκγιάνγκ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ και ο ομόλογός τους της Νότιας Κορέας Χαν Μιν-Κου εξέφρασαν επίσης «τη βαθιά τους ανησυχία» γύρω από την πρόθεση της Βόρειας Κορέας να πραγματοποιήσει εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς καθώς και μια πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά από τις μεταξύ τους συνομιλίες.

«Και τα δύο αποτελούν μια σκληρή υπενθύμιση ότι η Βόρεια Κορέα είναι μια επικίνδυνη και διαρκής απειλή για την ασφάλεια της χερσονήσου και της περιοχής», ανέφερε ο Κάρτερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Χαν, αναφερόμενος στα βαριά οπλισμένα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και στην επίθεση εναντίον ενός Νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου το 2010. Βέβαια, η Βόρεια Κορέα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη βύθιση του Τσεονάν, για την οποία της έχει επιρρίψει ευθύνες η Σεούλ.

«Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι οποιαδήποτε επιθετικότητα ή στρατιωτική πρόκληση εκ μέρους της Βόρειας Κορέας δεν θα γίνει ανεκτή», ανέφερε ρητά η δημοσιευμένη δήλωση.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της, έχει ταχθεί στη διενέργεια πυρηνικών δοκιμών και την εκτόξευση αυτού που λέει πως είναι ένας πύραυλος που θα θέσει έναν δορυφόρο σε τροχιά, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα ως συγκεκαλυμμένη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Κάρτερ και ο Χαν συναντήθηκαν στη Σεούλ τη Δευτέρα στην ετήσια επισκόπηση της συνδυασμένης αμυντικής ετοιμότητάς τους ενάντια στη Βόρεια Κορέα αλλά και με σκοπό να συζητήσουν για την επιχειρησιακή διοίκηση των δυνάμεών τους, σε περίπτωση που οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα κλιμακωθούν σε πολεμική σύρραξη.

Η συνάντηση έγινε δύο μήνες αφότου η Βόρεια και η Νότια Κορέα επέλυσαν τη στρατιωτική αντιπαράθεση που απείλησε να κλιμακωθεί σε ευρεία σύγκρουση, μετά από την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού σε ολόκληρη την αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ) των συνόρων τους.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πληροφοριών, σύμφωνα με την προαναφερθείσα ανακοίνωση.

Παράλληλα, προχώρησαν στη συμφωνία ενός σχεδίου για τη μεταβίβαση του επιχειρησιακού ελέγχου των κοινών στρατευμάτων τους σε περίπτωση πολέμου, καθώς η Σεούλ βελτιώνει την ετοιμότητά της με περισσότερες δυνατότητες.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: