Κάνναβη: Ενώ άλλοι ζητούν την νομιμοποίησή της, άλλοι προειδοποιούν για την τοξικότητά της

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει οξέα, αρνητικά, ψυχολογικά φαινόμενα που μιμούνται ψυχιατρικές διαταραχές, όπως τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή, σημειώνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης σε σχετικό άρθρο του στο προσωπικό του σάιτ.

Ο ίδιος κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την ουσία που δεν φαίνεται να είναι τόσο αθώα όσο θέλει το κίνημα της νομιμοποίησής της να την παρουσιάσει.

Η κάνναβη προκαλεί ευφορία και χαλάρωση, μεταβολές στην αντίληψη, στρέβλωση στην αίσθηση του χρόνου και εντατικοποίηση των απλών αισθητηριακών εμπειριών, όπως η γεύση του φαγητού και η συναισθηματική απάντηση σε άλλα εξωτερικά ερεθίσματα πχ. σε ένα φίλμ, ή στη μουσική. Όταν χρησιμοποιείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον είναι δυνατόν να προκαλέσει  “μολυσματικό γέλιο” και πολυλογία. Ακόμη, διαταράσσεται η βραχυπρόθεσμη μνήμη και διασπάται η προσοχή, ενώ μειώνονται χαρακτηριστικά τα αντανακλαστικά, οι κινητικές δεξιότητες και η ικανότητα επιτέλεσης μιας εξειδικευμένης εργασίας, σύμφωνα με τον ψυχίατρο. Αλλά αυτά λίγο πολύ τα γνωρίζουμε είτε είμαστε είτε δεν είμαστε χρήστες.

Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν, πάντως, ότι όσο αυξάνεται η συχνότητα της κατάχρησης τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για την εκδήλωση ψυχωσικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από την περιστασιακή χρήση της είναι το άγχος και οι αντιδράσεις πανικού. Οι έμπειροι χρήστες αναπτύσσουν ανοχή και εμφανίζουν τις παρενέργειες και τις προσδοκούμενες επιδράσεις σε μεγαλύτερες δόσεις από τον αρχάριο. Παρόλα αυτά, η τοξίκωση με κάνναβη μπορεί να οδηγήσει αρκετούς, κατά τα άλλα υγιείς, χρήστες σε οξεία ψύχωση, ή να επιφέρει βραχυπρόθεσμη έξαρση προϋπάρχουσας ψυχωσικής διαταραχής, με πιο σύνηθες σύμπτωμα και στις δύο περιπτώσεις τις ακουστικές ψευδαισθήσεις (ο πάσχων ακούει φωνές), αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Παπαδημητριάδης.

Μπορεί ο καθένας να πάρει τη δική του θέση απέναντι στο ζήτημα της αποποινικοποίησης της κάνναβης. Καλό ωστόσο είναι να έχει υπόψιν του κάποια ιατρικά δεδομένα.

Παλαιότερα άρθρα: