Κατάληψη αντιεξουσιαστών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Το μεσημέρι της Κυριακής, στις 14.00 μεγάλη ομάδα, περίπου 50 αντιεξουσιαστών εισέβαλε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου με σκοπό πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη.

Ο λόγος ήταν η διαμαρτυρία τους για τη λειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει και την απαίτηση για ικανοποίηση των αιτημάτων «των φυλακισμένων απεργών πείνας».

Τα αιτήματα αυτά είναι η κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας περί τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης και η τοποθέτηση ορίων στη χρήση του DNA ως αποδεικτικού στοιχείου, η κατάργηση των ειδικών κατασταλτικών νόμων, όπως εκείνου για τις κουκούλες και η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, οι οποίες κατά τους καταληψίες  «αποτελούν το σύμβολο του καθεστώτος εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων».

Παράλληλα έκαναν αναφορά στο αίτημα της άμεσης αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, ο οποίος έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας με τους αντιεξουσιαστές να καταγγέλλουν ότι «εξοντώνεται καθημερινά εδώ και 13 χρόνια από το εκδικητικό κράτος» αλλά στηρίζουν και «το αίτημα των μελών της Σ.Π.Φ για την απελευθέρωση των συγγενών του.»

Μπορεί οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και αντιεξουσιαστών να διαφέρουν πολύ από αυτό που φανταζόταν παλιότερα ο Άδωνης Γεωργιάδης και άλλοι συνάδελφοί του από το κόμμα της ΝΔ, αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν να κρατούν ανεκτικό προφίλ απέναντι στον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι φύλακες της εισόδου δεν έφεραν καμία αντίσταση αφού οι 50 περίπου νεαροί τους ενημέρωσαν ότι ήρθαν για να καταλάβουν το χώρο. Οι φύλακες διαβεβαίωσαν ότι δεν ασκήθηκε κανένα είδος βίας ούτε από την πλευρά των αντιεξουσιαστών. Τα δέκα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αποχώρησαν μετά από αίτημα των καταληψιών με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κορωνάκη να βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο ισόγειο του κτηρίου και το κόμμα να έχει κρατήσει νηφάλια στάση αποφεύγοντας οποιαδήποτε ανακοίνωση προς το παρόν.

Παλαιότερα άρθρα: