Καταλονία: Οι αυτονομιστές ενώπιον της πρόκλησης του σχηματισμού κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Οι καταλανοί αυτονομιστές αναζητούν τον τρόπο για να επανέλθουν στην εξουσία στην  Καταλονία, αφού εξασφάλισαν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στην ισπανική κυβέρνηση η οποία τους καθαίρεσε μετά την απόπειρα απόσχισης.

Η εκλογική νίκη του κόμματος των Ciudadanos θα περιορίσει το περιθώριο των κινήσεων των αυτονομιστικών δυνάμεων, ακόμη και αν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους ηγέτες τους να βρίσκονται είτε προφυλακισμένοι είτε αυτοεξόριστοι. Και για να φθάσουν μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.

«Το ισπανικό κράτος ηττήθηκε», δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες, μετά την δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Ο Πουτζντεμόν κέρδισε το στοίχημα της ανασύστασης της αυτονομιστικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τον ίδιο να έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν  κατηγορίες για αποσχιστική δράση και στάση, ενώ ο καθαιρεθείς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας παραμένει προφυλακισμένος.

 

Παλαιότερα άρθρα: