Καταλονία: Συνεχίζονται οι ενέργειες αποτροπής του δημοψηφίσματος

Διαβάστε επίσης

Πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή του εξαγγελθέντος από την καταλανική κυβέρνηση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, την 1η Οκτωβρίου, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας επιταχύνει τις κινήσεις της για την αποτροπή του, με τον ανώτατο εισαγγελέα της Καταλονίας να διατάσσει χθες την τοπική αστυνομία να αποκλείσει όλα τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να στηθούν οι κάλπες και να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν.

Από την πλευρά της, η τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra αναμένεται να κοινοποιήσει στην εισαγγελία πως δεν μπορεί τεχνικά να καλύψει όλο το εύρος της αποστολής, κρίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην δημόσια τάξη.

Η διαταγή του εισαγγελέα τονίζεται πως το σώμα «οφείλει να οργανώσει και να εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων» που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «να απομακρύνει ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους».

Επιπλέον, καθήκον των Καταλανών αστυνομικών, είναι σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελίας, να κατασχέσουν οτιδήποτε είναι χρήσιμο για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα: κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό.

Επειδή τα περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου και να έχει περαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η εισαγγελία τονίζει πως αν οι Mossos θεωρούν πως δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα και το δυναμικό για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, θα πρέπει να αποταθούν στις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες και αν ούτε και τότε δύναται να εκτελεσθεί επακριβώς το έργο τους, να προσφύγουν στη συνδρομή των δυνάμεων της Εθνοφυλακής και της Εθνικής Αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στην Καταλονία.

Παρά τις καθημερινές συναντήσεις, οι σχέσεις μεταξύ των Mossos και της εισαγγελίας ουδέποτε υπήρξαν αγαθές. Ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στο συμβούλιο Οικονομίας της Καταλωνίας, όπουοι άνδρες της Εθνοφυλακής για πολλές ώρες, παρέμειναν πολιορκημένοι από το πλήθος, χωρίς να επέμβουν από την πρώτη στιγμή οι Μοssos.

Παλαιότερα άρθρα: