Καταργεί αργίες και άδειες η Φινλανδία ως “αντίδοτο” στην ύφεση

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας, της σκληρής στάσης έναντι της Ελλάδας, κόβει εθνικές αργίες και ετήσιες άδειες για να ενισχύσει το ΑΕΠ που πέφτει σε ύφεση.

Η οικονομία της Φινλανδίας συρρικνώνεται εδώ και τρία χρόνια, λόγω της ασθενούς ζήτησης από την ευρωπαϊκή και τη ρωσική αγορά, ενώ τα προβλήματα αντανακλώνται και στην κύρια εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της τεχνολογίας, αναφέρουν Bloomberg και Reuters.

Την ώρα που προσπαθεί να δείξει “ανθρωπιστικό προφίλ” δηλώνοντας ότι θα προσφέρει το σπίτι του στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε δραστικές περικοπές σε άδειες, αργίες και αμοιβές, με στόχο η «μεταρρύθμιση–σοκ» να ανατάξει την πτώση της ανταγωνιστικότητας κατά 10% από το 2007.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των συνδικάτων της χώρας, καθώς ήδη ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σωματείου ο Αντι Παλόλα του STTK, αποκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης «επίθεση στο φινλανδικό μοντέλο κοινωνικού κράτους» και πρόσθεσε πως «μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της φινλανδικής κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσε ως “φάρμακο” περικοπές στις ημέρες ετήσιας άδειας για τους δημοσίους υπαλλήλους από 38 σε 30, καταργούνται δύο από τις επίσημες αργίες του φινλανδικού κράτους (τα Θεοφάνεια και της Αναλήψεως), ενώ περικόπτεται κατά ένα ποσοστό, που δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν και οι αμοιβές των εργαζομένων για την Κυριακή.

Ακόμα, η πρώτη μέρα που κάποιος δηλώνει ασθένεια δεν θα πληρώνεται, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες απουσίας θα καταβάλλεται το 80% της αμοιβής. Αναμένεται οι περικοπές να αποφέρουν στο φινλανδικό κράτος έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ ετησίως.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σιπίλα που ανέβηκε πρόσφατα στην εξουσία ανακοίνωσε πως υπολογίζει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα κατά 5% μέχρι το 2017 οπότε και τα μέτρα θα επανεξεταστούν.

Παλαιότερα άρθρα: