Καταρρέουν τα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία. Απειλή για τον ελληνικό τουρισμό

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Το γεγονός της πτώχευσης μεγάλων ρώσικων ταξιδιωτικών πρακτορείων ως συνέπεια των ξαφνικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Ρωσία, έγινε πρόσφατα ευρέως γνωστό. Αυτό που όμως μαθαίνουμε τώρα από τη Ρώσικη Πρεσβεία στην Αθήνα, όπως μεταδίδει η ‘Σύγχρονη Ρωσία’, είναι ότι πάνω από 3.000 τουρίστες από τη Ρωσία βρίσκονται στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, με πολλούς από αυτούς να είναι όμηροι της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πτώχευση του ρωσικού ταξιδιωτικού πρακτορείου ‘Southern Cross’. Εχθές μόλις, το rizopoulospost δημοσίευσε ένα ακόμη ‘κανόνι’, αυτό του ρωσικού πρακτορείου Versa.

Η  κατάσταση προκαλεί πονοκέφαλο και στο υπουργείο τουρισμού, το οποίο σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, θα κληθεί σε συζήτηση με τοπικούς τουριστικούς πράκτορες και με ρώσους αξιωματούχους. Φλέγον θέμα της συζήτησης αφορά η ταξιδιωτική ασφάλιση των τουριστών.

Ο στόχος για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι να δοθούν εγγυήσεις από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες ότι μπορούν να καλύψουν στο μέλλον αντίστοιχες περιπτώσεις. Μέρος του προβλήματος είναι άλλωστε και η σχετική απειρία της ρωσικής αγοράς με τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Την φετινή σεζόν η μείωση Ρώσων τουριστών ήταν 20% ενώ Ουκρανών 60%. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί τάχιστα για να προλάβει να αντιμετωπίσει έστω κάποιες από τις συνέπειες στην Ελλάδα των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία τις οποίες και οι χώρα μας υποστήριξε. Οι τομείς που πλήττονται είναι πολλοί και είναι ζήτημα μείζονος σημασίας ‘μαζέψει το πράγμα’ η Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορεί.

Πηγή φωτογραφίας: Arabia.msn.com

Παλαιότερα άρθρα: