Καθηγητής ΜΙΤ για ιό: Είναι σαν να έχουμε αφήσει ανεξέλεγκτο ένα Τσέρνομπιλ

Διαβάστε επίσης

Στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» για την εξάπλωση του κορωνοϊού, μίλησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ Αμερικής.

Ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι είναι κρίσιμο τα να μείνουμε σπίτι καθώς με βάση τα δεδομένα, εάν συνεχίσει η εξάπλωση του ιού τότε η κατάσταση θα είναι πολύ άσχημη.

Το ένα δεδομένο, σημείωσε, είναι πως χωρίς τη λήψη μέτρων κάθε 8-10 μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων πολλαπλασιάζεται.

Ένα δεύτερο δεδομένο είναι πως το 1% των κρουσμάτων καταλήγει και ένα τρίτο δεδομένο είναι πως η επώαση διαρκεί περίπου μια εβδομάδα, αυτό σημαίνει, τόνισε, πως τα κρούσματα που γνωρίζουμε αντιπροσωπεύουν το παρελθόν και αν περιμένουμε να γίνουν 100 για να λάβουμε μέτρα τότε «χάσαμε το παιχνίδι».

Είναι σημαντικό, ανέφερε, όχι μόνο να ληφθούν αυστηρά μέτρα αλλά να τα εφαρμόσουν και οι πολίτες.

Η ελπίδα είναι πως με την εφαρμογή σκληρών μέτρων μέσα σε 7-10 μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων θα σταθεροποιηθεί και σιγά-σιγά θα πέφτει, πρόσθεσε.

Με βάση το δεδομένο ότι ένας ασθενής μεταδίδει τον ιό σε 2,5 άλλους, χωρίς τη λήψη μέτρων, συνεπάγεται ότι υπάρχει μια θετική αύξηση που διατηρείται και είναι σαν να έχουμε αφήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα ανεξέλεγκτο, ένα Τσέρνομπιλ που άφησες ανεξέλεγκτο, τόνισε.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι μια απλή γρίπη, αλλά για γρίπη σαν την ισπανική του 1918.

Παλαιότερα άρθρα: