Κάτι αλλάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Διαπραγμάτευση 18 ωρών στο Eurogroup

Διαβάστε επίσης

Μετά από 18 ώρες διαπραγματεύσεων υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Eurogroup Λούις Ρέγο στον λογαριασμό του στο Twitter, «η σύνοδος ολοκληρώθηκε έπειτα από 18 ώρες. Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με το Reuters, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και σε περαιτέρω ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για το σχήμα εγγύησης καταθέσεων.

Ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι ο στόχος ήταν οι υπουργοί να καταλήξουν σε μία έκθεση που θα παραδώσουν στους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο Σεντένο είπε ότι ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των προληπτικών εργαλείων του. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επαναβεβαίωσαν ότι η στήριξη από τον ESM θα είναι η «έσχατη λύση» και πως παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο προϋποθέσεων στήριξης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ESM και της Επιτροπής, η οποία βελτιώνει τη μεταξύ τους συνεργασία, τόσο εντός, όσο και εκτός προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας.

Εξάλλου, ο Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για το δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών, κάτι το οποίο, είπε, αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της τραπεζικής ενοποίησης.

Ανέφερε ότι το δίχτυ ασφαλείας (backstop) θα εισαχθεί νωρίτερα από τo 2024 που είχε προβλεφθεί αρχικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί επαρκής πρόοδος μείωσης των κινδύνων έως το 2020.

Σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική πρόταση για προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ο Σεντένο είπε ότι θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, και πως οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του εργαλείου που θα ενισχύσει την συνοχή και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων (ΕDIS), ο Σεντένο είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά πριν αποφασιστεί ένας οδικός χάρτης για πολιτικές διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας «υψηλού επιπέδου», με την εντολή να εργαστεί στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και να καταθέσει τα αποτελέσματά της ως τον Ιούνιο του 2019.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε: «δεν κάναμε γιγαντιαία βήματα μπροστά, κάναμε όμως κάποια σημαντικά βήματα» και τόνισε ότι τώρα είναι στο χέρι των ηγετών της Συνόδου Κορυφής να υιοθετήσουν τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον Μάριο Σεντένο για την πολύωρη προσπάθειά του και έκανε λόγο για βήματα προς τα εμπρός που είναι απαραίτητα.

Η συμφωνία επετεύχθη στις 7:30 το πρωί και περιλαμβάνει μέτρα για να εξοπλίσει την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης με περισσότερους οικονομικούς πόρους και να παράσχει στο ταμείο διάσωσης – τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – επιπλέον ευελιξία στο πώς μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές στην αγορά.

Παλαιότερα άρθρα: