Kαυτός μήνας για την Κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Υψηλής προτεραιότητας είναι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για τον επόμενο μήνα και με ορόσημο την 15η Νοεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών ανεβάζουν «στροφές»

Xθες, λοιπόν και τυπικά επιβεβαίωσε την κυριαρχία της εντός της Βουλής η συγκυβέρνηση με την διαδικασία της ψήφου- εμπιστοσύνης που έλαβε χώρα αργά το βράδυ.Πέρα από τις καθιερωμένες προγραμματικές δηλώσεις, είχαμε ως γνωστόν και φαρμακερές ατάκες και παρατράγουδα γιατί ως γνωστόν οι βουλευτές μας είναι πρώτα showman και μετά δημόσιοι λειτουργοί(δυστυχώς).Αλλά δεν θεωρώ πως πρέπει να σταθούμε σε παραπολιτικά γεγονότα και σημεία, άλλωστε υπάρχουν άλλοι ‘’coolάτοι’’ δημοσιογράφοι που βγάζουν τίμια το ψωμί τους αναφέροντας τέτοια γεγονότα, και δεν είναι σωστό να τους τρώμε την δουλειά(αγάπη πάντα).

Mε αυτά και αυτά ευθύς αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος τους μυαλού τους ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να έχουν εγκριθεί δύο «πακέτα» προαπαιτούμενων δράσεων με δεκάδες μέτρα, τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν τεράστιο κόστος για τους πολίτες. Η  κυβέρνηση καλείται, εν ολίγοις, να λάβει μέρος σε μια κούρσα μνημονιακών δράσεων την πορεία της οποίας δεν φαίνεται να γνωρίζει με σιγουριά.
Μεγάλος «πονοκέφαλος» και για εμάς τους πολίτες αλλά και για το Υπουργικό Συμβούλιο είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν πειστικές εναλλακτικές λύσεις –τα λεγόμενα ισοδύναμα- για αγρότες και τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία, ενώ τα παραπάνω, αποτελούν τη βασική προϋπόθεση, ώστε αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Φαντάζομαι θα βρεθεί μια μέση λύση και τελικά οι ‘’ολιγάρχες΄΄ των νοικοκυριών δεν θα κληθούν να πληρώσουν πάλι τα ΄’σπασμένα΄΄ της ιδεοληπτικής πολιτικής του Σύριζα. Λογικές φωνές υπάρχουν μέσα στην Συγκυβέρνηση, και καλό θα είναι να υψώσουν λίγο την φωνή τους και να επιβάλλουν την πολιτική τους ατζέντα, διότι αν συνεχιστεί αυτή η κατλασταση προβλέπω μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις εώς τον Μάρτιο.

Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν αναμένεται να έρθει στην δημοσιότητα ‘’Πολυνομοσχέδιο Σκούπα’ έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με στόχο τόσο την εξειδίκευση των ήδη ψηφισμένων μέτρων, όσο και την διευθέτηση κάποιων άρθρων που χρειάζονται διευκρίνιση. Αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση με όλους τους υπουργούς να προσκομίσουν –μέχρι αύριο- σημειώματα με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν στο πρώτο πακέτο μέτρων.

Tα παραπάνω αναμένεται να επεξεργαστεί ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου, που αντικατέστησε τον Σπύρο Σαγιά, και εν συνεχεία το πολυνομοσχέδιο να λάβει την τελική του μορφή.
Με δεδομένο ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και τα χρονικά περιθώρια ανύπαρκτα, το πολυνομοσχέδιο πιθανολογείται ότι θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πράγμα που όπως όλα δείχνουν θα ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων στη Βουλή.

Εν κατακλείδι, εάν όλα πάνε κατ’ευχήν (αμήν και πότε) κυβέρνηση αναμένεται να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να φτάσει έγκαιρα και ασφαλής (on time)στο νήμα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Αμέσως μετά, θα μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν»:
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημαντικό εμπόδιο, όμως, είναι ότι δεν έχει ξεκινήσει το σχέδιο για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», ενώ προς το τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνονται τα stress test και το πιθανότερο είναι ότι όλες οι συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια που δύσκολα θα μπορέσουν να καλύψουν οι σημερινοί μέτοχοι.
Η εκταμίευση μέρους των 3 δισ. ευρώ [πιθανόν 1 δισ. ευρώ] που έχει εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup του Αυγούστου αλλά και ένα επιπλέον ποσό, ως 5 δισ. ευρώ, της νέας δόσης, η οποία θα εκταμιευθεί αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση.

Η δέσμευση διατύπωσης για την αναδιάρθρωση του χρέους στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου ή αργότερα, σε έκτακτη συνεδρίασή του, μέσα στον ίδιο μήνα.

Παλαιότερα άρθρα: