ΚΕΔΕ: Αίτημα για επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια προκειμένου να διευκολύνει και να ελέγχει την στάθμευση στους Δήμους της χώρας. Όπως είναι γνωστό για λίγο καιρό καταργήθηκε, αλλά τον Μάϊο του 2015 επανήλθε ως θεσμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρόλα αυτά ο θεσμός αυτός για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και περισσότερη εκπαίδευση.

Η ηγεσία της ΚΕΔΕ με αίτημα της στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση ζητά την ουσιαστική επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με την έγκριση προσλήψεων και επισήμανε στον Υπουργό πως η επανασύσταση που έγινε χωρίς την πρόσληψη περισσότερων ατόμων δεν είχε αποτέλεσμα.

Ακόμη, η πρόβλεψη στο σχετικό νόμο για εθελοντική επιστροφή στη Δημοτική Αστυνομία, δημοτικών αστυνομικών που είχαν μεταταχθεί στην ΕΛΑΣ και σε σωφρονιστικά καταστήματα, περιόρισε τον αριθμό των δημοτικών αστυνομικών που επέστρεψαν στους δήμους.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, υπάρχουν και περιπτώσεις δήμων που αδυνατούν να προχωρήσουν στην επανασύσταση της υπηρεσίας, λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Γι αυτό το λόγο η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ζήτησε να προωθηθεί με νομοθετική ρύθμιση η πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών.

Επίσης, μετά από πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ, συμφωνήθηκε η σύσταση μόνιμης Επιτροπής μεταξύ της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αντικείμενο τη Διαχείριση Τοπικών και Διατοπικών Προβλημάτων Ασφάλειας, και στόχο την πρόληψη και την προώθηση λύσεων για τα προβλήματα που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες.

Για την Πολιτική Προστασία ζητήθηκε να αυξηθεί η χρηματοδότηση που προορίζεται για τους Δήμους, και σε συνεργασία με τα κατά τόπους Δασαρχεία, να υπάρξει πρόνοια για έγκαιρη διάνοιξη δασικών δρόμων και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Στην ουσία, ο θεσμός αυτός σε Δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την στάθμευση ή με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ σημαντικός και θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, για να μπορέσουν να διευθετήσουν οι Δήμοι πολύ σοβαρά προβλήματα στάθμευσης.

Η δήλωση του κ. Πατούλη σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον κ. Πανούση είναι η ακόλουθη: «Σήμερα θεωρούμε όσο ποτέ άλλοτε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε για την κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη, γι αυτό ζητήσαμε από τον Υπουργό την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων με έμψυχο δυναμικό και τροχοφόρα.

Επίσης υπογραμμίσαμε στον Υπουργό την πεποίθησή μας ότι η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να επανασυσταθεί στους δήμους με όρους που ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Η συμφωνία μας δε, για τη σύσταση της μόνιμης Επιτροπής Διαχείριση Τοπικών και Διατοπικών Προβλημάτων Ασφάλειας, πιστεύω ότι θα δώσει σημαντικές λύσεις στο παρόν και το μέλλον.»

Εν κατακλείδι, η ΚΕΔΕ έχει απόλυτο δίκιο στο αίτημα της αυτό και αν φυσικά μπορεί να το κάνει αυτό η πολιτική ηγεσία της Προστασίας του Πολίτη θα ήταν μία πολύ σημαντική κίνηση για να ανακουφιστούν οι Δήμοι, αλλά και να μπορέσουν αρκετά άτομα που βρίσκονται στην ανεργία να βρουν έστω και αυτή την μορφή απασχόλησης.

Παλαιότερα άρθρα: