Κερέ: Βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος της αγοράς για την Ελλάδα, υπογράμμισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup στο Τάλιν.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup, ο Μπενουά Κερέ ανέφερε ότι η οροφή της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 5 δισ. ευρώ, και πως το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ΕLA είναι 33,9 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση – και ελπίζω για την εξάλειψη του ELA», ανέφερε ο Μπ. Κερέ.

Όσον αφορά το επίπεδο των καταθέσεων στην Ελλάδα, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να σημειώνεται μια μέτρια ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι το επίπεδο των καταθέσεων παραμένει περίπου κατά 35,3 δισ. ευρώ κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο στις αρχές του 2015. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τόνισε ο Μπ. Κερέ, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται.

Όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, ο Μπ. Κερέ είπε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να ολοκληρώσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2017. Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει «σημαντική και ορατή πρόοδος» για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες (e-auctions).

Καταλήγοντας, ο Μπ. Κερέ επεσήμανε την ανάγκη να «προστατευθεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ» και εξέφρασε την ανησυχία της ΕΚΤ για τη δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί κατά του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου. Ο Μπ. Κερέ ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή «θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων» και της ίδιας της Eurostat και πως αυτό είναι κάτι που εγείρει την ανησυχία της ΕΚΤ.

Παλαιότερα άρθρα: