Κι όμως! Μία στις τρεις κλήσεις προέρχονται από την… κωλότσεπη

Διαβάστε επίσης

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Google στην Αμερική και είχε ως στόχο να διαπιστώσει γιατί έχουν αυξηθεί οι κλησεις στον αριθμό έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ

Το σίγουρο είναι ότι έχει συμβεί σε όλους μας. Μία κλήση λόγω κακής τοποθέτησης του τηλεφώνου, που δεν επιθυμούσαμε και που στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν μας οδήγησε σε περίεργες… επιπλοκές.

Στην Αμερική όμως, η έρευνα που ξεκίνησε για τις «χαμένες» κλήσεις, είχε να κάνει με κάτι πιο σοβαρό. Και αφορούσε την κλήση του αριθμού Άμεσης Ανάγκης (το γνωστό 911 για τις ΗΠΑ), το οποίο είχε τα τελευταία χρόνια παρουσιάσει μια παράξενη συχνότητα τηλεφωνημάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με την Google από το 2011 έως το 2014 είχαν παρατηρηθεί αυξημένες κλήσεις σ’ αυτόν τον αριθμό σε ποσοστό 28%. Η αύξηση αυτή δεν δικαιολογείτο από κανέναν άλλον δείκτη, καθώς δεν υπήρξε κάποια αντίστοιχη έξαρση στα ατυχήματα, τις κλοπές και γενικά την εγκληματικότητα.

Η έρευνα έδειξε ότι μία στις τρεις κλήσεις αυτού του είδους γίνονταν από την τσέπη του παντελονιού του κάθε χρήστη και γενικά την κακή τοποθέτηση που είχε στα ρούχα του. Το πρόβλημα, πέρα από την όποια ελαφριά διάστασή του, έχει και μια πιο σοβαρή παράμετρο, καθώς τα λάθος τηλεφωνήματα απασχολούν τις υπηρεσίες Άμεσης Δράσης χωρίς να υπάρχει λόγος.

Μάλιστα μετρήθηκε ότι ο χρόνος μιας λάθος κλήσεις ξεπερνά το 1 λεπτό, μιας και σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον τηλεφωνητή να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και καταναλώνει αρκετό χρόνο για να αποφασίσει αν είναι μια πραγματική κλήση ανάγκης ή ένα λάθος τηλεφώνημα.

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ευρήματα μιας περσινής αντίστοιχης έκθεσης από την Αρχή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, που έδειξε ότι στην περιοχή της Νέας Υόρκης, τα λεγόμενα και pocket dials στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης στην πόλη ήταν το 50%. Ένας ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε ότι αντιστοιχούν σε περίπου 84 εκατομμύρια κλήσεις τον χρόνο.

Πάντως το πρόβλημα με τα λάθος τηλεφωνήματα της… κωλότσεπης έχει αρχίσει και παίρνει σημαντικές διαστάσεις και σε ότι αφορά τη νομική της διάσταση. Καθώς αρκετά δικαστήρια στην Αμερική, κρίνοντας υποθέσεις με τέτοιου είδους κλήσεις, έχουν καταλήξει ότι δεν αποτελούν προϊόν υποκλοπής και δεν καλύπτονται από τους ισχύοντες νόμους. Προσοχή λοιπόν στο που βάζετε το τηλέφωνο και να έχετε πάντα το νου σας με ποιόν μιλάει… η τσέπη σας.

Παλαιότερα άρθρα: