Κίνδυνος Grexit μέχρι το 2016 απαντούν 7 στους 10 οικονομολόγους. Γιατί είπαμε δεχθήκαμε την κακή συμφωνία;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Παραμένει ο κίνδυνος για Grexit μέχρι το 2016, συμφωνεί το 71% των ερωτηθέντων οικονομολόγων, σε δημοσκόπιση του Bloomberg ανάμεσα σε 34 από αυτούς. 7 στους 10 απάντησαν ότι θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή για το υπόλοιπο του 2015 αν και σχεδόν 5 στους 10 θεωρούν ότι το πακέτο διάσωσης των 86 δισεκ. ευρώ που επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχθεί πολύ μικρό.

«Χωρίς μία μορφή ελάφρυνσης χρέους, το πακέτο διάσωσης ποτέ δεν θα είναι αρκετά μεγάλο» σημειώνει ο Πίτερ Ντίξον, οικονομολόγος στην Commerzbank AG στο Λονδίνο, μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «Φορτώνοντας με περισσότερα δάνεια μία χώρα που δεν είναι σε θέση να τα αποπληρώσει απαντά στον ορισμό του Αϊνστάιν για την παράνοια: να επιχειρείς το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά αναμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα».

Ο Αλαν ΜακΚουέιντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ιρλανδικού ομίλου Merrion Capital Group στο Λονδίνο, δήλωσε: «Εκτός από τη Γερμανία, φαίνεται ότι οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία σημαντική απομείωση χρέους. Αν δεν την εξασφαλίσει, είναι δύσκολο η χώρα να επιβιώσει εντός της ευρωζώνης επ΄αόριστον».
Ποιος λοιπόν θα είναι υπεύθυνος για την αποτυχία της διάσωσης της χώρας ακόμη και μετά την οιρκτή της ταπείνωση; Ποιος θα είναι υπεύθυνος για αυτή την παράνοια, όπως θα έλεγε και ο Αϊνστάιν; Πορφανώς οι σκληροί κύκλοι του Βερολίνου που εμποδίζουν την ελάφρυνση χρέους από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας. Αυτοί που κρύβονται πίσω από τα φθηνά επιχειρήματα, της αποτυχίας των πολιτικών τους που οφείλεται στην μη πλήρη εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά. Όμως ευθύνη έχουν και μέρος της αντιπολίτευσης που υιοθέτησε τα επιχειρήματά τους για να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση. Καλά όλα τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα αυτής της κακής συμφωνίας προκειμένου να μην έρθουν τα χειρότερα. Δυστυχώς όμως κανένα δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στο ενδεχόμενο να έρθουν ακόμη χειρότερα ως αποτέλεσμα της συμφωνίας. Και τότε η χρεοκοπία δεν θα είναι μόνο οικονομική αλλά και καθ ολοκληρίαν πολιτική.

Παλαιότερα άρθρα: