Κοινή έκκληση Παυλόπουλου και Σταϊνμάιερ για τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Σε κοινό άρθρο τους, οι πρόεδροι της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος ζητούν την επιστροφή στις θεμελιώσεις αρχές της Ευρώπης.

Με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ στην Αθήνα οι δύο πρόεδροι συνυπογράφουν κείμενο που φιλοξενείται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Σε μια περίοδο που ο αυταρχικός τρόπος σκέψης γοητεύει πολλούς και παραδοσιακοί σύμμαχοι απομακρύνονται από εμάς, αποτελεί ιστορικό καθήκον να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την ενωμένη Ευρώπη», γράφουν οι δύο πρόεδροι στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Οι δύο άνδρες τονίζουν τη σημασία του τόπου συνάντησής τους, την Αθήνα, η οποία, όπως σημειώνουν, «αντιπροσωπεύει όσο κανένας άλλος τόπος στην Ευρώπη τις βαθιές κοινές μας ρίζες, οι οποίες εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τις γερμανοελληνικές σχέσεις. Η σημερινή Ευρώπη είναι αδιανόητη χωρίς την ελληνική κληρονομιά, χωρίς την Αθηναϊκή Δημοκρατία ενός Περικλή».

Οι κύριοι Παυλόπουλος και Σταϊνμάιερ προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχει σήμερα η δημοκρατία και τονίζουν την ανάγκη να δίνονται καθημερινές μάχες για τη διαφύλαξή της.

«Σε πρωτοφανή βαθμό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι αξίες και πεποιθήσεις μας βρίσκονται υπό πίεση. Αυταρχικοί τρόποι σκέψης που θεωρούσαμε ξεπερασμένους μετά την κατάρρευση του ολοκληρωτισμού, επανέρχονται πάλι στο προσκήνιο… […] Η ΕΕ δεν γίνεται πλέον αντιληπτή από πολλούς ως ιστορικό κεκτημένο, ως εγγυήτρια της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τονίζουν οι δύο πρόεδροι, σχολιάζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να «ταρακουνήσει» ιδιαίτερα την Ελλάδα και τη Γερμανία. Όπως επισημαίνουν, «και για τις δύο χώρες το ειρηνευτικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης υπήρξε η απάντηση στις πολύ διαφορετικές πλάνες στην ιστορία της κάθε μιας από τις χώρες μας. Για τη Γερμανία ήταν ο δρόμος της επιστροφής στην κοινότητα των κρατών μετά την αδιανόητη πολιτισμική ρήξη του εθνικοσοσιαλισμού. Στην περίπτωση της Ελλάδας επρόκειτο για τη διεύρυνση της δημοκρατίας μετά τη βάναυση στρατιωτική δικτατορία. Και μέσα από αυτά απορρέει σήμερα για εμάς μια εντελώς προσωπική ευθύνη για την επιτυχία αυτού του μοναδικού εγχειρήματος».

«Διατηρούμε αρμονικές και στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Και πάνω από όλα είναι οι αμέτρητες ανθρώπινες σχέσεις που συνδέουν τις χώρες μας. Όμως αυτή η φιλία ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητη», γράφουν οι δύο άνδρες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη για διαφύλαξη της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που απορρέει «ειδικά από το επώδυνο κεφάλαιο των σχέσεών μας».

Τέλος, οι δύο πρόεδροι επισημαίνουν ότι «χρειαζόμαστε αυτήν την κοινή Ευρώπη στον κόσμο του σήμερα περισσότερο και πιο επειγόντως από πριν. […] Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την ενωμένη Ευρώπη και όπου είναι εφικτό να την ενισχύσουμε – αυτό είναι το ιστορικό μας καθήκον». Παυλόπουλος και Σταϊνμάιερ υπογράμμισαν την ανάγκη επιστροφής στις αξίες που στήριξαν την ΕΕ μέχρι σήμερα, «στις θεμελιώδεις αρχές, στις κοινές πολιτιστικές και πνευματικές ρίζες και στην αλληλεγγύη των μελών της».

Τον κ. Σταϊνμάιερ και τη σύζυγό του Έλκε Μπουντενμπέντερ, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα υποδέχθηκε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ μαζί με τη σύζυγό του.

Το πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα, ξεκινά σήμερα Πέμπτη στις 10:00, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακολουθεί στις 10:20, η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και οι δηλώσεις στον Τύπο.

11:00-11:55 Διευρυμένες συνομιλίες δύο αντιπροσωπειών.

12:00-12:55 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

13:20-14:00

Μετάβαση Προέδρων στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Εκδήλωση «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».

18:00-19:00 Αναγόρευση Γερμανού Προέδρου σε Επίτιμο Διδάκτορα Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία κ. Προέδρου της Δημοκρατίας.

20:30-22:00 Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή

11:00-12:00 Άφιξη στην Αρχαία Μεσσήνη (Ιθώμη). Ξενάγηση από τον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη στον Αρχαιολογικό χώρο.

13:05-13:30 Άφιξη στο Παλαιό Δημαρχείο. Ανακήρυξη Προέδρου Γερμανίας σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας.

15:45 Αναχώρηση Γερμανικού Προεδρικού ζεύγους και συνοδεύουσας αντιπροσωπείας για Βερολίνο.

Παλαιότερα άρθρα: