Κοινή επίσκεψη Πάιατ – Παναγιωτόπουλου στη Σούδα με υψηλό συμβολισμό

Διαβάστε επίσης

Τη βάση στη Σούδα επισκέφθηκαν από κοινού ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και Π υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πρόκειται για μια επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς, η οποια χαρακτηρίζεται κρίσιμη, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του Υπουργού στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες.

Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Πάιατ ειχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην αμερικανική βάση στον κόλπο της Σούδας και αφού είχε συναντηθεί με το προσωπικό, ειχε περιηγηθεί σε εγκαταστάσεις στην Αμερικανική Διευκόλυνση του ΝΑΤΟ, και ειχε επιβιβαστεί στο υποβρύχιο πυραύλων της τάξης του Οχάιο.

Τώρα έρχεται ξανά, συνοδεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου και του αρχηγού του ΓΕΝ, αντιναύαρχου, Στυλιανου Πετράκη ΠΝ.

Με βάση τις πληροφορίες θα ελέγξουν μια σειρά από έργα στο στρατιωτικό λιμάνι, θα παρακολουθήσου επίδειξη των ΟΥΚ και θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στις εγκαταστάσεις.

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Η επίσκεψη θεωρείται υψηλού συμβολισμού τη δεδομένη στιγμή με γνώμονα το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Η βάση της Σούδας είναι κόμβος για την επίτευξη σταθερότητας και πολιτικών ασφαλείας στη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ στηρίζουν εκεί την στρατηγική τους για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Για την Ελλάδα η Σούδα αποτελεί το δεύτερο σημείο απ’όπου θα μπορεί να αποπλέει ο Στόλος καθώς εκεί θα βρίσκονται πολεμικά πλοία για τον θαλάσσιο έλεγχο της Μεσογείου.

Και για την Ευρώπη η Σούδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» που διεξάγεται μετά την απόφαση του ΟΗΕ για να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η Σούδα ήταν άλλωστε και ο τελευταίος σταθμός της φρεγάτας «Σπέτσαι», πλοίο που καταδιώκει το φορτηγό πλοίο «Τσιρκίν » που σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρει τουρκικά όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία τουρκικά πλοία κινούνται προς την περιοχή ώστε να προστατέψουν το φορτίο και μένει να φανεί εάν θα αποφασίσουν να αντιπαρατεθούν με την Ευρωπαϊκή Δύναμη. Πάντως, για την ώρα, το πλοίο αρνείται να δεχθεί έλεγχο από την ελληνική ομάδα που μεταφέρει το ελικόπτερο της φρεγάτας.

Παλαιότερα άρθρα: