Κολχικίνη: Το φάρμακο θα δοκιμαστεί σε 300 ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Η Κολχικίνη θα δοκιμαστεί σε 300 ασθενείς με κορονοϊό στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το φάρμακο μπορεί προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Σε 300 ασθενείς με κορονοϊό στην Ελλάδα δοκιμάζεται ένα φτηνό φάρμακο με τη δραστική ουσία Κολχικίνη και οι επιστήμονες αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα σε περίπου έναν μήνα.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες επιστήμονες θα γνωρίζουν σε περίπου έναν μήνα εάν το φάρμακο με Κολχικίνη που χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα, μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες, ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.

Το φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό στην Ελλάδα στο πλαίσιο μελέτης που θα συμπεριλάβει 300 ασθενείς, όπως δήλωσε ο καθηγητής καρδιολογία Σπύρος Δευτεραιός, ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από 70 επιστήμονες, καθηγητές, καρδιολόγους και πολλούς λοιμωξιολόγους.

Ο κ. Δευτεραιός δήλωσε ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΟΔΥ για συγχορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό και εξηγεί πώς θα εξαχθούν τα συμπέρασμα:

Εάν αποδειχθεί η θετική επίδραση του φαρμάκου με Κολχικίνη, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μάχη για να προλάβει τις επιπλοκές του κορονοϊού στην καρδιά. Το ίδιο φάρμακο, εξάλλου, έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση για την περικαρδιτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) και το έμφραγμα, σύμφωνα με προηγούμενες ελληνικές και διεθνείς μελέτες.

Η προσπάθεια των Ελλήνων επιστημών που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία στηρίχθηκε σε μια απλή σκέψη που έχει να κάνει με τη δράση της Κολχικίνης που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.

Καταλήγοντας, ο ειδικός σημείωσε ότι όλα τα στοιχεία για τη μελέτη θα είναι αύριο διαθέσιμα στον Παγκόσμιο Ιατρικό Ιστότοπο ώστε οποιοσδήποτε σε διεθνές επίπεδο έχει να συμβάλει ή να διατυπώσει διαφορετικές γνώμες θα μπορεί να το κάνει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ΚΑναδοί επιστήμονες ξεκινούν τη δική τους μεγάλη μελέτη με 6.000 ασθενείς για να δουν αν η Κολχικίνη , αυτό το πολύ παλιό φάρμακο εκλογής για τον Μεσογειακό Πυρετό και την ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς με κορονοϊό.

Παλαιότερα άρθρα: