Κομισιόν: Διοχετεύει επιπλέον €37,5 εκ. για αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Διαβάστε επίσης

Τα κρούσματα του COVID19 διπλασιάστηκαν ξανά, μέσα σε μια μέρα στο Βέλγιο και ανέρχονται πλέον στα 109, μετά τον εντοπισμό 59 νέων περιπτώσεων σήμερα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, 441 δείγματα αναλύθηκαν και 59 βρέθηκαν θετικά για το Covid19. Οι “65 ασθενείς βρίσκονται στη Φλάνδρα, 12 στις Βρυξέλλες και 31 στη Βαλλονία”, αναφέρει. “Οι περισσότεροι από τους θετικούς ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία, αλλά βλέπουμε επίσης μολύνσεις στη χώρα μας”, σημειώνει το Υπουργείο. “Αυτά περιορίζονται συνήθως σε μέλη της οικογένειας και άτομα κοντά στους ασθενείς. Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται, καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Κονδύλι ύψους $8,3 δισ. για καταπολέμηση του κορωνοϊού
Την ίδια ώρα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ποσό από 10 σε € 47,5 εκατομμύρια για κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων, τη θεραπεία και τη διάγνωση του COVID-19.

Ύστερα από τη δημοσίευση, τον Ιανουάριο, πρόσκλησης υποβολής προτάσεων με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, η Κομισιον ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε επιπλέον 37,5 εκατ. ευρώ για κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων, τη θεραπεία και τη διάγνωση του COVID-19. Σημειώνει δε ότι στο πλαίσιο αυτό, επιλέχτηκαν 17 σχέδια με τη συμμετοχή 136 ερευνητικών ομάδων απ` όλη την ΕΕ και εκτός αυτής, οι οποίες θα αρχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών, διαγνωστικών δοκιμών και ιατρικών συστημάτων με σκοπό την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση η Κομισιόν διαπραγματεύεται σήμερα συμφωνίες επιχορήγησης με τους επιλεγέντες δικαιούχους. Τα 17 σχέδια θα έχουν ως αντικείμενο:

Ανάπτυξη νέων εμβολίων. Η έρευνα θα εστιαστεί στην ανάπτυξη προφυλακτικού εμβολίου και θεραπευτικού εμβολίου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία αντίστοιχα.
Εξετάσεις ταχείας διάγνωσης σε σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας. Χάρη στις εντεινόμενες προσπάθειες θα μπορούν οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας που εργάζονται «στην πρώτη γραμμή» να προχωρούν σε ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση, οπότε θα μειωθεί και ο κίνδυνος για περαιτέρω διασπορά της νόσου.
Νέες θεραπείες, για τις οποίες θα υιοθετείται διττή προσέγγιση. Πρώτον, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων θεραπειών που βρίσκονται σε εξέλιξη επί του παρόντος (μεταξύ αυτών θεραπευτικά πεπτίδια, μονοκλωνικά αντισώματα και αντιιικά φάρμακα ευρέος φάσματος) και, δεύτερον, θα πραγματοποιηθεί η διαλογή και η ταυτοποίηση μορίων που μπορεί να είναι δραστικά κατά του ιού, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνικών μοντελοποίησης και υπολογιστικών τεχνικών.
Βελτίωση της επιδημιολογίας και της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητάς μας και της απάντησης σε επιδημίες. Τα σχέδια αυτά θα συμβάλουν στην καλύτερη ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη και έλεγχος της διασποράς της νόσου, αλλά και θα συμβάλουν στην αξιολόγηση της κοινωνικής δυναμικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: