Κορωνοϊός: Αποκλεισμένη χώρα η Ιταλία -Εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις, κλειστά σύνορα -473 νεκροί

Διαβάστε επίσης

Στην απομόνωση μπαίνει η Ιταλία λόγω της επέλασης του κορωνοϊού και πολλές χώρες, η μία μετά την άλλη, θωρακίζονται, απομονώνοντάς την.

Μάλιστα κυβερνήσεις χωρών θέτουν πλέον περιορισμούς και απαγορεύσεις ακόμα και στην μετακίνηση προσώπων προς την Ιταλία. Ηδη Μάλτα, Δανία, Σερβία έχουν θέσει περιορισμούς για ταξιδιώτες από και προς Ιταλία, ενώ British Airways και Ryanair αποφάσισαν αναστολή πτήσεων, όπως και η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

60 εκατ. Ιταλοί στο σπίτι
Εν τω μεταξύ, μέτρα που θυμίζουν χώρα σε κατάσταση πολέμου κήρυξε μόνη της η Ιταλία. Ολόκληρη η χώρα εφεξής καθίσταται «προστατευόμενη περιοχή», τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα, και αν δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες ανάγκες απαγορεύονται οι μετακινήσεις στους πολίτες. «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, απαιτούνται σκληρά μέτρα», προειδοποίησε ο Τζουζέπε Κόντε σε συνέντευξη Τύπου.
«Όλη η Ιταλία θα είναι προστατευόμενη περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον κόκκινη, πράσινη ή κίτρινη περιοχή», ανέφερε σε μια δραματική στιγμή της συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός πρωθυπουργός. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”… Το μέλλον είναι στα χέρια μας!» πρόσθεσε ο Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α’ Εθνικής (Καμπιονάτο). Έως τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

ΥΠΑ: Αναστολή πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία
Την Δευτέρα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοϊού την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ανακοινώνει ως μέτρο πρόληψης κατά του COVID-19 την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία».
Η σχετική NOTAM ισχύει από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Μαρτίου 2020 και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας, και πιο συγκεκριμένα τις περιοχές Emilia Romagna, Piedmont, Lombardy και Veneto. Η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τέλος στις πτήσεις από και προς Μιλάνο έβαλε από τη Δευτέρα η Alitalia. Όπως ανακοινώθηκε, η ιταλική αεροπορική εταιρεία αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα.

Η Μάλτα αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς Ιταλία
Οι αρχές της Μάλτας απαγορεύουν από σήμερα, λόγω κορωνοϊού, στους πολίτες να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Αυτό αποφασίστηκε μετά τον εντοπισμό του τέταρτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του νέου κορωνοϊού στη χώρα από το Σάββατο και ενω η Ιταλία είναι σε καραντίνα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλες οι πτήσεις προς την Ιταλία αναστέλλονται αμέσως, ενώ το φέρι μπόουτ που συνδέει τη Μάλτα με τη Σικελία καθημερινά θα χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταφορά φαρμάκων και εμπορευμάτων.
Η Μάλτα εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές, κυρίως τροφίμων, που προέρχονται από την Ιταλία.

Κορωνοϊός: Η British Airways ακυρώνει όλες τις σημερινές πτήσεις από και προς την Ιταλία
Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέβαλε όλες τις σημερινές πτήσεις της προς την Ιταλία μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο σύνολο της χώρας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, εκπρόσωπος της British Airways επιβεβαίωσε την ακύρωση των πτήσεων προς και από την Ιταλία σήμερα. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «όλοι οι πελάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν σήμερα έχουν ενημερωθεί» χωρίς να διευκρινίζει αν θα υπάρξουν ενδεχόμενες ακυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες.

Η Ryanair αναστέλλει όλες τις πτήσεις της Ιταλίας
Μέτρα στο πλαίσιο της απομόνωσης της Ιταλίας αποφάσισε να λάβει και η Ryanair, μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να «κλείσει» ολόκληρη τη χώρα, και προχωράει στην πλήρη αναστολή των πτήσεων. Οι περικοπές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 12 τα ξημερώματα, την Τετάρτη 11 Μαρτίου, έως τις 12 τα ξημερώματα Τετάρτη 8 Απριλίου. Αυτές τις ημερομηνίες, η Ryanair αναστέλλει όλες τις πτήσεις στο εσωτερικό της Ιταλίας. Επίσης, από τις 12 τα ξημερώματα της Παρασκευής 13 Μαρτίου έως την Τετάρτη 8 Απριλίου, αναστέλλει όλες τις ιταλικές διεθνείς πτήσεις.

Μάλιστα η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επιβάτες έχουν λάβει σήμερα (Τρίτη 10/3) σχετική ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, σχετικά με τις ακυρώσεις πτήσεων και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πλήρη επιστροφή χρημάτων ή ταξιδιωτική πίστωση που μπορεί να εξαργυρωθεί στις πτήσεις της Ryanair τους επόμενους 12 μήνες».

Η Δανία αναστέλλει την αεροπορική κυκλοφορία από τις «κόκκινες περιοχές»
Το σύνολο της αεροπορικής κυκλοφορίας προς τη Δανία από περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά από τον κορωνοϊό, θα σταματήσει αργότερα σήμερα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν.

«Αργότερα σήμερα το σύνολο της αεροπορικής κυκλοφορίας προς τη Δανία από κόκκινες περιοχές θα ανασταλεί», δήλωσε η Φρέντερικσεν, αναφερόμενη στις περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά από τον κορωνοϊό όπως η βόρεια Ιταλία, το Ιράν και η Νότια Κορέα.

Κορωνοϊός: Η Σερβία έκλεισε τα σύνορα για επισκέπτες από πληγείσες χώρες
Εξάλλου, η Σερβία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της για τους επισκέπτες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Η προσωρινή απαγόρευση αφορά όποιον φθάνει «από την Ιταλία, ορισμένες επαρχίες της Κίνας, τη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ελβετία», ανέφερε. Η κυβέρνηση δεν είπε πότε θα αρθεί η απαγόρευση.

Μέχρι τώρα τέσσερις άνθρωποι στη Σερβία, περιλαμβανομένου ενός Κινέζου πολίτη, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Χονγκ Κονγκ: Σε καραντίνα επισκέπτες από Ιταλία και άλλες περιοχές
Επίσης το Χονγκ Κονγκ θα θέσει σε καραντίνα όλους τους επισκέπτες από την Ιταλία και από περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας για δύο εβδομάδες από την Παρασκευή, 13 Μαρτίου, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανέφερε σήμερα το γαλλικό προξενείο στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη.

Το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, που είναι και μεγάλο κέντρο διαμετακόμισης στην περιοχή, θα θέσει σε καραντίνα τους επισκέπτες από την Μπουργκόν-Φρανς-Κοντέ και το Γκραντ Εστ στη Γαλλία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στη Γερμανία και το Χοκάιντο στην Ιαπωνία από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ανέφερε.

Καζακστάν: Απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες από Ιταλία και άλλες 3 χώρες
Από την πλευρά του το Καζακστάν απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στους ταξιδιώτες από την Ιταλία λόγω του κορωνοϊού και προσθέτει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία στον κατάλογο από τις 12 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Ζανταρμπέκ Μπερκσίν.

Η κεντροασιατική χώρα, που συνορεύει με την Κίνα, δεν έχει αναφέρει μέχρι τώρα κρούσματα στο έδαφός της.

Παλαιότερα άρθρα: