Κορωνοϊός – ΕΟΑΝ: «Μην πετάτε μάσκες και γάντια στους μπλε κάδους»

Διαβάστε επίσης

Οι μάσκες και τα γάντια που φορούν οι πολίτες για την προστασία τους από τον κορωνοϊό COVID-19, δεν πρέπει με τίποτα να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Γιάννης Σιδέρης, απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην πετούν μάσκες και γάντια στους κάδους ανακύκλωσης, καθώς, όπως τονίζει «τα γάντια και μάσκες μίας χρήσεως κατασκευάζονται από υλικά, που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών».

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έκανε ο κ. Γιάννης Σιδέρης επί του θέματος, «Επειδή ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα πετάμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή. Έτσι ώστε πραγματικά να θάψουμε τον ιό».

«Ο κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. Άρα ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα». «Με αυτήν την οδηγία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού».

«Βασική προτεραιότητα για τον ΕΟΑΝ είναι η προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν στα κέντρα διαλογής. Προέχει η Δημόσια Υγεία. Αν θεωρούμε ότι στο σπίτι μπορεί να υπάρχει άτομο που έχει μολυνθεί και είναι σε περιορισμό, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση την ανακύκλωση υλικών» […] «Όλη η ουσία είναι να μην καταλήξει ένα “ύποπτο” υλικό σε μονάδα διαλογής».

«Σε όλες μας τις υποθέσεις προέχει η δημόσια και η ατομική υγεία. Κάνουμε το καλύτερο για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση προστατευόμαστε και μένουμε σπίτι».

Παλαιότερα άρθρα: