Κορωνοϊός: Η «Ευνομία» προτείνει μέτρα για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών

Διαβάστε επίσης

Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση σε ελεύθερους επαγγελματίες με μηδενικά εισοδήματα λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού προτείνει το Ινστιτούτο Οικονομικής-Κοινωνικής Δικαιοσύνης «Ευνομία».
Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συγκυρίες και ανάγκες των συμπολιτών μας λόγω της απρόσμενης εμφάνισης της πανδημίας και την συνεπαγόμενη αναγκαία μεταβολή των συνθηκών επιβίωσης και συμβίωσης,
η «Ευνομία» παρεμβαίνει συμβουλευτικά και καταθέτει δημόσια, πρόταση που εκπόνησε το Παρατηρητήριο Οικονομίας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του ΔΣ Ηλία Μιχαλά. Διευκρινίζεται ότι η πρόταση
δεν αναφέρεται σε επαγγελματικές ομάδες που ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

«Η οικονομική ενίσχυση σε ελεύθερους επαγγελματίες, με μηδενικά εισοδήματα λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού,θα πρέπει να ανέρχεται στο ύψος τουλάχιστον του “ελάχιστου εισοδήματος διαβίωσης” όπως αυτό υπολογίστηκε το έτος 2019 από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΕΛΣΤΑΤ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου του Ινστιτούτου.
Υπάρχουν καταγεγραμμένα 468 επαγγέλματα. Από αυτά, περίπου το 30%, που ασκούνται από ελεύθερους επαγγελματίες, θα μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, όσο θα διαρκέσει η κρίση του COVID 19.

Ποιες είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης σύμφωνα με το υπουργείο:

Για ένα άτομο οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης ανάλογα με την ομάδα που ανήκει είναι από 537 ευρώ έως 682 ευρώ

Για ένα ζευγάρι από 906 ευρώ έως 1.160 ευρώ.

Για έναν ενήλικα με ένα παιδί από 758 ευρώ έως 962 ευρώ.

Για ένα ζευγάρι με ένα παιδί από 1.126 ευρώ έως 1.440 ευρώ.

Για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά 1.347 ευρώ έως 1.720 ευρώ.

Για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά και επιπλέον εξαρτώμενο μέλος από 1.555 ευρώ έως 2.016 ευρώ.

Για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά από 1.568 ευρώ έως 2000 ευρώ.

Για ζευγάρι με τρία παιδιά και ένα εξαρτώμενο μέλος από 1.776 ευρώ έως 2.296 ευρώ.

Για ζευγάρι με 4 παιδιά 1788 ευρώ έως 2.280 ευρώ.

Ο υπολογισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης έγινε από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών και στηρίχθηκε στα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) που διενεργείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Επιπροσθέτως, είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για μια σειρά από ενέργειες κοινωνικής στήριξης, όπως η απαλλαγή πληρωμής των ΔΕΚΟ για όσο χρονικό διάστημα οι πολίτες δεν μπορούν
να παράγουν ίδιους οικονομικούς πόρους, με αιτία την πρωτοφανή αυτή κατάσταση.Μη έχοντας δυστυχώς, επαρκή πρόσβαση σε όλο το φάσμα των πληροφοριών, η ανάλυση του δημοσιονομικού κόστους, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια από την επιστημονική ομάδα της “Ευνομίας ”, καταλήγει η πρόταση.

Παλαιότερα άρθρα: