Κορονοϊός: Φόβοι για τέταρτο κύμα στις ΗΠΑ λόγω των μεταλλάξεων

Διαβάστε επίσης

Η εξάπλωση των εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού απειλεί να τροφοδοτήσει ένα πιθανό “τέταρτο κύμα” στις ΗΠΑ, προειδοποίησε η επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Η δρ. Ράσελ Γουέσκι σε συνέντευξή της στο BBC είπε ότι περίπου 70.000 νέα κρούσματα την ημέρα καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, “ένας πολύ υψηλός αριθμός”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, την ίδια περίοδο καταγράφηκαν σχεδόν 2.000 θάνατοι την ημέρα.

“Παρακαλώ ακούστε με πολύ καθαρά: Σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων, με τις παραλλαγές να εξαπλώνονται, έχουμε τη δυνατότητα να χάσουμε εντελώς το έδαφος που έχουμε κερδίσει”, δήλωσε η δρ. Ράσελ Γουέσκι και πρόσθεσε: “Αυτές οι μεταλλάξεις αποτελούν μια πολύ πραγματική απειλή για τους ανθρώπους και την πρόοδό μας”.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές ή μεταλλάξεις της Covid-19 που κυκλοφορούν, αλλά οι ειδικοί της υγείας ανησυχούν ιδιαίτερα για την νοτιοαφρικανική και την βραζιλιάνικη, οι οποίες φαίνεται να είναι περισσότερο μεταδοτικές.

Το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει προβλέψει ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ αυτό το μήνα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η δρ. Γουέσκι ανέφερε ότι “ανησυχεί πραγματικά” για τις αναφορές που έρχονται από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, κάτι που ενδεχομένως να “ανατρέπει τα ακριβή μέτρα δημόσιας υγείας που έχουμε συστήσει για την προστασία των ανθρώπων από την Covid-19”.

“Έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε ένα πιθανό τέταρτο κύμα κρουσμάτων σε αυτήν τη χώρα. Παραμείνετε δυνατοί”, είπε η δρ Γουέσκι.

Μέσα σε ένα χρόνο οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερα από 28 εκατομμύρια κρούσματα και 500.000 θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Οι λοιμώξεις και οι θάνατοι μειώθηκαν απότομα μετά από μια κορύφωση τον Ιανουάριο, όταν άρχισαν να αυξάνονται οι εμβολιασμοί κατά της νόσου.

Αλλά το CDC υποστηρίζει, έως ότου εμβολιαστούν περισσότερα άτομα, οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων, απειλώντας τα συστήματα υγείας που βρίσκονται ήδη υπό πίεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC έχουν καταγραφεί ήδη περισσότερες από 2.463 περιπτώσεις, που περιλαμβάνουν ανησυχητικές μεταλλάξεις του ιού.

Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού στις ΗΠΑ πιστεύεται, ωστόσο ότι είναι αρκετά υψηλότερος.

Παλαιότερα άρθρα: