Κορωνοϊός: Και η Σερβία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διαβάστε επίσης

Η Σερβία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ελέγξει την εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η απόφαση αυτή τίθεται σε εφαρμογή αμέσως ανακοίνωσε ο Βούτσιτς σε διάγγελμα του χθες το βράδυ και ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας συνεδριάζει εκτάκτως για να καθορίσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν. «Φυλακίζουμε την ζωή για να σώσουμε ζωές» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας υπογραμμίζοντας ότι από σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ θα τεθούν περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Επίσης ανέφερε ότι θα περιοριστεί η κυκλοφορία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα οργανωθεί από το κράτος δίκτυο βοήθειας των ηλικιωμένων από τον στρατό και εθελοντές. Για την επιβολή των μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών και την εφαρμογή της καραντίνας, σε όσους έχει επιβληθεί αυτό το μέτρο, θα χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ανέφερε επίσης ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους τους ξένους υπηκόους, ενώ οι Σέρβοι πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών στην οικία τους. Σε όσους θα παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας θα επιβάλλεται αυτόφωρα ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά το διάγγελμά του ανέφερε ότι ζήτησε επίσημα βοήθεια από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και σύντομα αναμένεται η άφιξη στην Σερβία Κινέζων επιδημιολόγων και εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή διασποράς του νέου ιού. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η Κίνα θα στείλει στην Σερβία πέντε εκατομμύρια μάσκες. Στην Σερβία έχουν καταγραφεί 48 κρούσματα κορωνοϊού ενώ δύο ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι, σε κρίσιμη κατάσταση.

Παλαιότερα άρθρα: