Κορωνοϊός: Καταρρέει η Συνθήκη Σένγκεν – Ποιες χώρες σφραγίζουν τα σύνορά τους

Διαβάστε επίσης

Παραπαίει η Συνθήκη Σένγκεν καθώς εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη καταθέσει αιτήματα στην Κομισιόν για άμεση επιβολή ελέγχων στα σύνορα τους λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Νορβηγία και Ελβετία έχουν ήδη καταθέσει σχετικά αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις εκκλήσεις της Προέδρου της Κομισιόν για αναλογικά μέτρα και διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκαλεί αύριο Τρίτη έκτακτη ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να «να συγκρατηθεί η διασπορά του κορωνοϊού, να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, να δοθεί περαιτέρω ενθάρρυνση στην έρευνα και να περιοριστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού». Η Γερμανία από την πλευρά της προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της για χάρη της Ζώνης Σένγκεν ωστόσο, νωρίτερα σήμερα επέβαλε και αυτή περιορισμούς, κλείνοντας παράλληλα τα σύνορά της.

Από την πλευρά του και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει νέο διάγγελμα σήμερα πρότεινε προ ημερών την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα της ζώνης Σένγκεν ή ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι υψηλότερος.

Παλαιότερα άρθρα: