Κορωνοϊός: Μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού

Διαβάστε επίσης

Με δυναμικά μέτρα που στοχεύουν στη μείωση, όσο το δυνατόν περισσότερο, της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα απαντά το υπουργείο Υγείας στην ταχεία μετάδοση του ιού. Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, με επίκεντρο τις περιοχές Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου. Στις συγκεκριμένες περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση της νόσου έχουν ανασταλεί για δύο εβδομάδες οι μαζικές συναθροίσεις ψυχαγωγικού και αθλητικού χαρακτήρα και η λειτουργία των σχολείων.

Παράλληλα, οι Έλληνες ειδικοί όπως όλοι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσβλέπουν σε δύο κρίσιμους για την πορεία του κορωνοϊού παράγοντες, στην αποδρομή της εποχικής γρίπης – ώστε να μην κυκλοφορούν παράλληλα οι ιοί της γρίπης με εκείνον του κορωνοϊού- και στην αύξηση της θερμοκρασίας που πιθανόν να καταστείλει τη δραστηριότητα του SARS-Cov-2.

«Στόχος μας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση και πρόληψη της διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Ζητούμενο είναι να οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας» είπε κατά την τελευταία ενημέρωση των συντακτών υγείας ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ενδείξεις για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή» γεγονός που αξιολόγησε ως σημαντικό. Αυτό ωστόσο συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,δηλαδή καταγράφονται πολλά κρούσματα κατά τόπους χωρίς να υπάρχει ταξίδι σε ενδημική χώρα ούτε επαφή με ταξιδιώτη από ενδημική χώρα και γενικώς χωρίς γνωστή πηγή της νόσου, και είναι θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί ουσιαστικά μετρούν τον χρόνο, ελπίζοντας η ευρεία και μεγάλη διασπορά της νόσου να ξεκινήσει με το σύστημα υγείας να μπορεί να το διαχειριστεί, χωρίς κρούσματα εποχικής γρίπης.

Τα περιστατικά της εποχικής γρίπης πιέζουν πολύ τους τελευταίους δύο μήνες το σύστημα υγείας στη χώρα μας, ιδίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οπότε η μείωση των κρουσμάτων γρίπης θα δώσει χώρο και χρόνο για την καλύτερη διαχείριση των σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού.

Επίσης, οι ειδικοί αναμένουν να δουν πως θα συμπεριφερθεί κορωνοϊός ο SARS-Cov-2 στις θερμοκρασίες της άνοιξης, καθώς γνωρίζουν μεν πως οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν σε αυξημένες θερμοκρασίες, πλην όμως αγνοούν ακόμη πως θα αντιδράσει ο νέος κορωνοϊός από τον Απρίλιο και μετά.

Η «οικογενειακή μετάδοση» του κορωνοϊού

Στο μεταξύ, η εξέταση των 53 ανθρώπων που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και ο εργαστηριακός έλεγχος των ιδίων και των επαφών τους συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό από τους ειδικούς. Συνολικά έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες δύο μέρες 35 (21 και στη συνέχεια άλλα 14) θετικά στον κορωνοϊό άτομα, τα οποία έχουν εκδηλώσει στην συντριπική πλειονότητα ήπια συμπτωματολογία.

«’Ηταν μια αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο. Λειτουργεί όπως λειτουργούσε η επιδημία στην Κίνα, όπου σε μία οικογένεια κολλούσε ο ένας τον άλλον, όλα τα μέλη της. Οι ταξιδιώτες ήταν σαν μια «οικογένεια» σε έναν κλειστό χώρο, σε εκείνον ενός λεωφορείου και διέσπειραν τη νόσο ο ένας στον άλλον και σε κάποιες, ευτυχώς περιορισμένες, επαφές τους» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ο 66χρονος από την Ηλεία, ο πρώτος ταξιδιώτης του προσκυνηματικού ταξιδιού στους Αγίους Τόπους ο οποίος νόσησε και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Κατά πληροφορίες, αργά χθες το βράδυ επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας ενός άλλου ασθενή, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης για νοσηλεία.

Παλαιότερα άρθρα: