Κορωνοϊός: Πόσο κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από τα δάκρυα

Διαβάστε επίσης

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (Αmerican Academy of Ophthalmology) δεν διαπίστωσε ιό σε δάκρυα μολυσμένων ασθενών.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ophthalmology, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, προσφέρει στοιχεία ότι είναι απίθανο οι μολυσμένοι ασθενείς να διασπείρουν τον ιό SARS Cov-2 μέσα από τα δάκρυα τους, δίνοντας έτσι μιαν απάντηση. Κανένας από τους ασθενείς της μελέτης δεν είχε επιπεφυκίτιδα. Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης επιπεφυκίτιδας μεταξύ των μολυσμένων ασθενών (το ποσοστό εκτιμάται μεταξύ 1%-3%), υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ιού μέσω δακρύων είναι χαμηλός.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, επιστήμονες στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης συνέλεξαν δείγματα δακρύων από 17 ασθενείς με COVID-19 από τη στιγμή που εμφάνισαν συμπτώματα μέχρι να αναρρώσουν, περίπου 20 ημέρες αργότερα. Ούτε η ιική καλλιέργεια ούτε η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT-PCR) ανίχνευσαν τον ιό στα δάκρυά τους καθόλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της νόσου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες της ασιατικής χώρας πήραν δείγματα από το πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού κατά την ίδια χρονική περίοδο. Ενώ τα δάκρυα των ασθενών ήταν απαλλαγμένα από τον ιό, η ρινοφαρυγγική κοιλότητά τους ήταν γεμάτη.

Εύλογα, επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι η βασική οδός μόλυνσης σχετίζεται με τα σταγονίδια και τις εκκρίσεις. Όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει ή μιλάει, τα σωματίδια του ιού μπορούν να φτάσουν από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπο ενός άλλου προσώπου.
Παρά τις καθησυχαστικές αυτές ειδήσεις, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι η προστασία των ματιών τους, μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση των ιών, άρα δεν πρέπει να βάζουμε τα δάχτυλα στα μάτια μας επ’ ουδενί.

Παλαιότερα άρθρα: