Κορωνοϊός: Τι θα σημαίνει η απαγόρευση κυκλοφορίας;

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι εκκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους πολίτες προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στο σπίτι σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πλέον, σε καθημερινή βάση αξιωματούχοι απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός σε περιοχές της χώρας που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα. Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζουν και την αναγκαιότητα να μην γίνονται συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει ότι από αυτό το Σαββατοκύριακο θα κριθεί αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τις μετακινήσεις, αρκετοί ήταν εκείνοι που και σήμερα συνωστίστηκαν σε παραλίες σε Βάρκιζα, Ραφήνα και Καβούρι. Παράλληλα, σήμερα παρατηρήθηκε και μετακίνηση Θεσσαλονικέων προς τη Χαλκιδική.

Πέτσας: Προς πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας αν δεν αποδώσουν οι συστάσεις

Στο ζήτημα των μετακινήσεων αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό», δήλωσε και προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα».

Για το ενδεχόμενο πλήρους αποκλεισμού είπε: «Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε». «Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε».

«Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων»

Για τις συναθροίσεις σε σπίτια και όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό τόνισε: «Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι οποιουδήποτε συμπολίτη μας. Η συμμόρφωσή τους στα μέτρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική ευθύνη. Θα έχουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους και αν υπάρξει κάποια παραβίαση θα επιβληθεί πρόστιμο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων».

Χαρδαλιάς: Στο χρόνο που πρέπει, θα λάβουμε και όποια άλλα μέτρα επιβάλλεται να ληφθούν
Και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά, απηύθυνε εκκληση στον ελληνικό λαό να δούμε δύο εικόνες. Η μία με το κομβόι των στρατιωτικών που μεταφέρουν πτώματα στην Ιταλία και την άλλη με το κομβόι των ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών. Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι αυτό χρειάζεται, προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι.

Επανέλαβε ότι η πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, ωστόσο κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά. «Δεν είναι μια εύκολη ιστορία υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες και μπορεί να διασπείρουν τον ιό στις τοπικές κοινωνίες και να οδηγηθούμε σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και σε θανάτους αγαπημένων ανθρώπων. Απευθύνθηκε στο συναίσθημα, λέγοντας ότι έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία, θα λάβουμε και άλλα όπου επιβάλλεται με μέγιστη υπευθυνότητα για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. «Ας πάρουμε σωστές αποφάσεις. Το χρωστάμε στους δικούς μας». Η πολιτεία, είπε, είναι εδώ για να συνδράμει όπου χρειαστεί και η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται. Είπε χαρακτηριστικά ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και όλα είναι μπροστά μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά .«Να είστε σίγουροι, να είστε σίγουροι, ότι στο χρόνο που πρέπει, θα λάβουμε και όποια άλλα μέτρα επιβάλλεται να ληφθούν», τόνισε συγκεκριμένα.

Παλαιότερα άρθρα: