Κοτζιάς για δύο στρατιωτικούς: Με την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια

Διαβάστε επίσης

Ανεβάζει τους τόνους η Αθήνα για το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, λίγο πριν το κρίσιμο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποίησε σκληρή «γλώσσα» υποστηρίζοντας ότι όσα λέγονται περί κατασκοπείας των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι ανοησίες.

«Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι δήθεν ύποπτοι για κατασκοπεία. Είναι ρεαλιστικό να ταξιδεύουν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα έχει δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια», τόνισε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung .

Ο υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας τους υψηλούς τόνους σημείωσε πως «πιστεύω ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν την ίδια σημασία στην Τουρκία με την Ελλάδα. Μου θυμίζει συχνά αυτό την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ανθρώπινη ζωή και η ελευθερία έχουν επίσης διαφορετική αξία από ό,τι σε μας» είπε για να προσθέσει πως «εμείς ποτέ δεν θα συλλαμβάναμε δύο Τούρκους ούτε θα τους φυλακίζαμε χωρίς δίκη για μήνες. Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο».

Αιχμές και για τη τη στάση της Τουρκίας στο Προσφυγικό

Για το Προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε με νόημα πως «όταν βιώνουμε εντάσεις σε σχέση με την Τουρκία, ξαφνικά έρχονται στα νησιά εκατοντάδες πρόσφυγες. Όταν δεν υπάρχουν εντάσεις, δεν έρχονται σχεδόν καθόλου. Κι αναρωτιέμαι πάντα: Είναι τυχαίο ή πρόκειται για πολιτική;».

Παλαιότερα άρθρα: