Κρίσιμο τετ α τετ Σουλτς – Σταινμάϊερ για τον σχηματισμό Κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Υπό ασφυκτική πολιτική πίεση βρίσκεται εν όψει της συνάντησής του σήμερα με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς για να εγκαταλείψει την αρνητική του στάση και να προσφέρει την υποστήριξή του στην καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και την μελλοντική κυβέρνησή της Γερμανίας ώστε να αποφευχθεί η επαπειλούμενη σοβαρή πολιτική κρίση μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του σχήματος «Τζαμάικα» με συνέπειες τόσο για την Γερμανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επιδιώκει πάση θυσία την αποφυγή της διεξαγωγής νέων εκλογών και συναντάται σήμερα με τον Μάρτιν Σουλτς για να τον πείσει να διαπραγματευθεί με την Αγγελα Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο Μέρκελ προσφέροντάς της περιορισμένη υποστήριξη για μία τέταρτη θητεία στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά δεν προτίθεται να συμμετάσχει και πάλι σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μία καλή λύση για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, προσθέτοντας ότι έχει «πλήρη επίγνωση των ευθυνών του».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών ενώσεων της Αγγελα Μέρκελ στο κοινοβούλιο, ο Φόλκερ Κάουντερ, κάλεσε τον Μάρτιν Σουλτς να αναθεωρήσει τη στάση του και να εξετάσει το ενδεχόμενο συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού, διότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μία σταθερή κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Την άποψή του συμμερίζεται και σειρά στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που εντείνουν την πίεση προς τον Σουλτς.

Παλαιότερα άρθρα: