Ξεφουσκώνει το “μαξιλάρι” τραπεζών και Στουρνάρα

Διαβάστε επίσης

Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο δανείστηκε 50 δισεκ. ευρώ για να τα δώσει στο περιβόητο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και αυτό με τη σειρά του να ανακεφαλαιοποιήσει τις 4 συστημικές τράπεζες. Υποτίθεται λοιπόν ότι αυτό έγινε και περίσσεψαν 13 δισεκ. ευρώ. Αυτό το μαγικό μαξιλάρι έκανε τον υπουργό Οικονομικών να κοιμάται ήσυχος τους τελευταίους μήνες, διότι όπως είχε διαρρεύσει, αν παρουσιαζόταν ανάγκη θα μπορούσε να καλύψει πολλά δημοσιονομικά κενά.

Δυστυχώς όμως, για τον κ. Στουρνάρα και τους φορολογούμενους, το μαξιλάρι θα ξεφουσκώσει απότομα σε δύο μήνες, όταν δηλαδή θα έχουμε τον Οκτώβριο τη λυπητερή από την BlackRock, για τις ανάγκες σε κεφάλαια των τραπεζών από την έκρηξη των κόκκινων δανείων. Ήδη εικάζεται πως οι τράπεζες θα χρειαστούν 5-6 δισεκ. ευρώ, αλλά αυτό είναι το ποσό που φαντασιώνονται οι Έλληνες τραπεζίτες. Οι αμερικάνοι συνήθως βάζουν ένα αέρα με βάση τη φόρα που έχουν τα κοκκινίσματα. Οι ασκήσεις προσομοίωσης θα γίνουν πάνω σε δύο σενάρια ως προς την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικό σενάριο θα προβλέπει “οριακή” με τάση προς “μηδενική” ανάπτυξη για το σύνολο του 2014, ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2015 και 2% για το 2016.

Που σημαίνει ότι η BlackRock θα τοποθετήσει γύρω στα 9 δισεκ. ευρώ την νέα ανακεφαλιοποίηση, οπότε το μαξιλάρι του κ. Στουρνάρα θα ξεφουσκώσει και η Τρόικα θα απαιτήσει τα υπόλοιπα λεφτά να μείνουν στο ΤΧΣ, μέχρι να πάψουν να αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς τα κόκκινα δάνεια…

Παλαιότερα άρθρα: