Ξεκινά το άνοιγμα των λογαριασμών που φοροδιαφεύγουν

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μέσα στα μέτρα που εξετάζονται από την Κυβέρνηση για να προταθούν στους δανειστές είναι και η αλλαγή των μέτρων που αφορούν τους φορολογικούς ελέγχους των ατόμων που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Στην ουσία, ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Κέντρου Φορολογικού Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου, το οποίο είναι ένα όργανο που ιδρύθηκε με τον άρθρο 34 του ν.4141/2013 και υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) είναι οι παρακάτω:

(α) Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

β) Η αποτελεσματική είσπραξη των εσόδων, που αφορούν στους φορολογουμένους Μεγάλου Πλούτου όλης της Επικράτειας, για τα έσοδα που προέρχονται από τους ελέγχους του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., με την εφαρμογή βελτιωμένων διαδικασιών ελέγχου και είσπραξης αυτών.

Στα μέτρα αυτά που προτείνονται από την Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προβλέπεται εισαγγελική παραγγελία ή εντολή, ώστε να ξεκινά ο εξονυχιστικός έλεγχος εις βάρος του συγκεκριμένου προσώπου.

Κατόπιν περίπου 100 πιστοποιημένοι ελεγκτές του Κέντρου θα αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν την υπόθεση, έχοντας απευθείας πρόσβαση τόσο στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των ελεγχόμενων όσο και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι ελεγκτές μάλιστα θα μπορούν να εξετάζουν τους λογαριασμούς αυτούς, όχι μόνο ως προς το υπόλοιπο, αλλά και για όλες τις κινήσεις σε βάθος δεκαετίας. Εφόσον ο έλεγχος αποδώσει ευρήματα, θα αποστέλλεται ειδοποιητήριο στον οικονομικό εισαγγελέα και κατόπιν εκείνος θα εκδίδει εντολή δέσμευσης όλων των κινητών και ακινήτων του φοροφυγά.

Στο στόχαστρο μπαίνουν 1.370.000 ΑΦΜ που βρίσκονται σε 68 CD στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου και αφορούν φορολογουμένους με κινήσεις πάνω 300.000 ευρώ σε μία χρήση ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.

Τα μέτρα αυτά βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από την φοροδιαφυγή.

Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση προτείνει μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν και να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατό καλύτερα την φοροδιαφυγή. Παρόλα αυτά θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε ότι αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής και να μην εστιάσει στην εξέταση των υπόπτων χάνοντας τα υπόλοιπα ζητήματα που επείγουν και είναι φλέγοντα.!!!

Παλαιότερα άρθρα: