Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις της Διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη Βενεζουέλα

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικανοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης Μοντεβιδέο για να συζητήσουν ένα σχέδιο επίλυσης της κρίσης στην Βενεζουέλα, παροτρύνοντας τη διεθνή κοινότητα να αποφύγει οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση.

Η διεθνής Ομάδα Επαφής που συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε την πρώτη της σύνοδο, προχωρώντας σε εκκλήσεις για μια λιγότερο παρεµβατική προσέγγιση στην Βενεζουέλα από εκείνη που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η πλειοψηφία των λατινοαμερικανικών χωρών.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι διαβεβαίωσε πως η ομάδα αυτή προωθεί μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση, προσθέτοντας πως μια απόφαση θα πρέπει τελικώς να έρθει από τον βενεζουελανό λαό.

«Αυτό δεν είναι μονάχα το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά το μόνο αποτέλεσμα, αν θέλουμε να αποφύγουμε περισσότερα δεινά και μια χαοτική πορεία», τόνισε η Μογκερίνι πλάι στον Ουρουγουανό πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκες.

Η Ουρουγουάη και το Μεξικό παρουσίασαν χθες μια κοινή πρόταση για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαλόγου χωρίς όρους ή προαπαιτούμενα προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

Ο «Μηχανισμός του Μοντεβιδέο», που προβλέπει διάφορες φάσεις, καθώς και τη μεσολάβηση προσωπικοτήτων διεθνούς και γενικής αποδοχής, προωθεί μια ειρηνική λύση που θα αποτρέψει μια «κλιμάκωση της βίας».

«Αυτός βασίζεται στην καλή πίστη, ότι δεν θα παρέμβουμε παρά μόνο μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων, επικοινωνίας και μιας προθυμίας για να συνεισφέρουμε», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ.

Το Μεξικό και η Ουρουγουάη είναι ανάμεσα στις λιγοστές χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν αναγνώρισαν τον επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αντίπαλο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό αρχηγό του κράτους αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου.

Αντιθέτως, έντεκα από τις 14 χώρες που συγκροτούν την Ομάδας της Λίμας έχουν προτρέψει τον στρατό της Βενεζουέλας να στοιχηθεί πίσω από τον Χουάν Γκουαϊδό, καλώντας να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος «χωρίς χρήση βίας» στη χώρα αυτή.

Παλαιότερα άρθρα: