Κυβέρνηση: Νέο σύστημα φορολόγησης για τους αγρότες

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Η διαπραγμάτευση προχωρά με γοργούς ρυθμούς με μέτρα να προτείνονται από την Κυβέρνηση προς τους δανειστές. Μέσα στην εβδομάδα αυτή ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε μία επίσκεψη στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να μιλήσει για το νέο πρόγραμμα και να ανακοινώσει κάποιες αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των αγροτών.
Θέτοντας τους βασικούς άξονες στους οποίους θα δομηθεί η κυβερνητική πολιτική για τον αγροτικό τομέα ο κ. Τσίπρας μίλησε για:
1) Στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, κυρίως μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης
2) Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσα από τα προγράμματα της Αγροτικής Ανάπτυξης
3) Αύξηση της προστειθέμενης αξίας μέσω της κατάλληλης σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποιητική βιομηχανία και τα δίκτυα λιανικής
4) Την ειδική μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος
5) Την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές
Σχετικά με την φορολογική πολιτική, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως θέση της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση του φορολογικού συντελεστή στο 13% και η προκαταβολή του φόρου να περιοριστεί στο 50% από το 100% που ζητούν οι δανειστές. Με βάση τον σχεδιασμό που θα τύχει εφαρμογής για τα εισοδήματα του 2016, οι Νέοι Αγρότες θα έχουν ένα επιπλέον μπόνους στο φορολογικό συντελεστή και προκαταβολή στο 30%.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης το οποίο, πέραν των θεμάτων που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών, έχει τη δική του διάσταση και επιχειρεί να βάλει σε νέες βάσεις την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και τη διάρθρωση της αγοράς αυτών των προϊόντων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τον σαφέστατο διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι θα έχουν σαφώς καλύτερη φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους ετεροεπαγγελματίες, ενώ θα θεσπίσει πρόσθετα κίνητρα (30% χαμηλότερο φόρο και προκαταβολή φόρου) για τους νέους αγρότες.
Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά της ανάγκης για συλλογική δράση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, τονίζοντας ότι με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα υποστηριχθούν κατά προτεραιότητα αντίστοιχες πρωτοβουλίες (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, ακόμα και Κοινωνικά Δίκτυα).
Παρόλα αυτά, όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως πρόκειται για προεκλογικές δεσμεύσεις. Γενικά, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κάποιος πως ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να καταφύγει για τρίτη φορά στις κάλπες προκειμένου να λύσει το εσωκομματικό πρόβλημα που έχει προκύψει και να έχει μεγαλύτερη ελευθερία να κυβερνήσει.
Εν κατακλείδι, ο Πρωθυπουργός έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας και της πρώτης αριστερής Κυβέρνησης μίλησε για τις προτάσεις που κάνει η Κυβέρνηση στους δανειστές και έθεσε κάποιους στόχους που θέλει να επιτύχει η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Παλαιότερα άρθρα: