Κυβέρνηση: Σχέδιο για φορολόγηση βουλευτικής αποζημίωσης

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Η χώρα εισήλθε σε ακόμα μία κρίσιμη εβδομάδα διαπραγμάτευσης με δυσκολίες και εμπλοκές με στόχο την ολοκλήρωση των μέτρων που χρειάζονται για να εξασφαλίσει η Ελλάδα την χρηματοδότηση της για τα επόμενα τρία χρόνια, όπου φυσικά επανέρχεται η Τρόικα με πλήρη δικαιοδοσία.
Παρόλα αυτά ο κ Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά να προχωρήσουν στην φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης. Η μοναδική παράμετρος που μένει σε αυτήν την ρύθμιση είναι αν θα ισχύσει κανονικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, σχετικά με τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
– Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για την φορολογία φυσικών προσώπων.
Σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.
– Μείωση κατά ποσοστό 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.
– Καθορισμός ανωτάτου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.
– Η αποζημίωση προέδρων και μελών ΔΣ Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Εν κατακλείδι, για πρώτη φορά πρόκειται να γίνει μία πραγματική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της κοινής φορολόγησης όλων των πολιτών ισότιμα ανεξάρτητα από τα αξιώματα που κατέχουν μερικοί. Βέβαια, θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς αν θα τηρηθεί ή όχι αυτή η ρύθμιση, ή αν θα υφίσταται ως νομοσχέδιο χωρίς να εφαρμόζεται
Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: