Κυρίαρχη διαφορά ο Άσαντ στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν τη Δευτέρα να αναζητήσουν μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, αλλά συγκρούστηκαν γύρω από το κεντρικό ζήτημα του κατά πόσον ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να διατηρηθεί στην εξουσία.

Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συνάντησης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους θα πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για την αποφυγή σύγκρουσής τους στη Συρία, μετά και την εκεί ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων αρκετών εβδομάδων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και τα συμμαχικά κράτη βομβαρδίζουν τις θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν εκμεταλλευτεί τα κενά εξουσίας προκειμένου να καταλάβουν εδάφη της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός ισλαμικού χαλιφάτου.

Η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης τανκς και πολεμικών αεροσκαφών, έφερε ταυτόχρονα φόβους για ακούσιες ή τυχαίες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά και ερωτήσεις σχετικά με τον κύριο στρατηγικό στόχο της Μόσχας.

Μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με τον Ομπάμα, ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία εστιάζει στο πώς θα μπορέσει να βοηθήσει περισσότερο τη συριακή κυβέρνηση και τις κουρδικές δυνάμεις εναντίον των ισλαμιστών μαχητών του Isis.

«Έχουμε αρχίσει να εξετάζουμε τι χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε επιπλέον για τη στήριξη των όσων βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, αυτών που αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στους τρομοκράτες του Isis πρώτα απ’ όλα», δήλωσε ο Πούτιν, αποκλείοντας την ανάπτυξη ρωσικών χερσαίων στρατευμάτων.

«Υπάρχει ευκαιρία να εργαστούμε μαζί για τα κοινά μας προβλήματα», ανέφερε ο Πούτιν σε σχέση με τις συνομιλίες του με τον Ομπάμα, τις οποίες ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε ως «μεθοδικές».

Παράλληλα, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση: «Οι Ρώσοι σίγουρα αντιλήφθηκαν τη σημασία μιας πολιτικής επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία, και μιας διαδικασίας που θα ακολουθεί μια πολιτική επίλυση».

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: