Λαϊκισμού, το ανάγνωσμα…

Διαβάστε επίσης

Του Ιπποκράτη Χατζηαγγελίδη*

Με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα δύο τελευταία άρθρα μου, θεώρησα ότι έπρεπε να επανέλθω στο θέμα. Τόσο το κείμενο για τις συγκεντρώσεις υπέρ της κυβερνήσεως όσο και το κείμενο για το μέτωπο λαϊκισμού που συνιστά η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δέχθηκαν εκατοντάδες likes αλλά και σφοδρή κριτική, η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία των εξαντλήθηκε σε προσωπικές ύβρεις. Δεν εξέπληξε το τυφλό πολιτικό μίσος και η επίδειξη εμπάθειας, ο λαϊκισμός δεν έχει την ικανότητα να απαντά με επιχερήματα. Τουλάχιστον, η παραδοασιακή Αριστερά προσπαθούσε να τεκμηριώσει τις απόψεις της, έστω και χρησιμοποιώντας ανακριβή στοιχεία ή βασιζόμενη στις ιδεοληψίες της. Πλέον, και αυτα τα προσχήματα έχουν εξαφανισθεί! Όποιος δεν συμφωνεί με τους λαϊκιστές είναι προδότης, γερμανοτσολιάς, εχθρός του έθνους, μασόνος, πράκτορας της νέας τάξεως, φασίστας αλλά και… νεοφιλελεύθερος! Όλο το οπλοστάσιο του πολιτικού κρετινισμού επί σκηνής…

Ευχαριστώ όσους συμφωνούν με τις απόψεις μου και χαίρομαι που αποδείχθηκαν πολλοί περισσότεροι από όσους φανταζόμουνα. Θεωρώ τη στάση τους ιδιαιτέρως θαραλλέα εν μέσω -ολοκληρωτικού τύπου- επικοινωνιακής προπαγάνδας που εκπέμπεται από τα εμφανή και αφανή δίκτυα υποστηρίξεως της κυβερνητικής πολιτικής. Το θάρρος της γνώμης είναι η μοναδική απάντηση στον επικοινωνιακό φασισμό των λαϊκιστών!

Όμως, για να μην μείνω στις θεωρητικές προσεγγίσεις, θεώρησα σκόπιμο να παρουσιάσω μια χαρακτηριστική περίπτωση αρνητικού σχολίου. Πρόκειται για ένα χρήστη του facebook με το όνομα «Νίκος Βουλγαράκης» μέλος της ομάδος ΚΙΝΗΣΗ ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στην οποία είχα αναρτήσει το άρθρο μου για τον λαϊκισμό. Παραθέτω τον διάλογο όπως διεμείφθη και δηλώνω, προκαταβολικώς, ότι διαψεύσεις δεν θα γίνουν δεκτές…

Νίκος Βουλγαράκης: Ο λαϊκισμός αγαπητέ κύριε Χατζηαγγελίδη εμπεριέχει το αγαπητό στον Λαό. Ενίοτε, το αγαπητό στον Λαό είναι γυαλιστερά πραγματάκια άνευ αξίας, οι γνωστές χάνδρες που αγόρασαν τις ΗΠΑ από τους γηγενείς.
Μερικές φορές όμως το αγαπητό δεν είναι απλά κάποιας αξίας, αλλά κυριολεκτικά ανεκτίμητο.
Όπως πχ η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά.
Αξίες άγνωστες στο φασισταριό της συγκυβέρνησης που ήξερε μόνο από τιμές, ποσοστά και βαθιές υποκλίσεις στα υπαλληλάκια των νεοφιλελέ πλουτοκρατών.

Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης: O λαϊκισμός, κ. Βουλγαράκη, είναι ακριβώς αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε με έβα γενικόλογο και σαφές σχόλιο, που ανάγει τα πάντα -σωστά ή λανθασμένα- σε κοινής παραδοχής αξίες, όπως η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά. Ουδόλως, όμως, είστε σε θέση να εξηγεήσετε πως οι απόψεις που υποστηρίζετε -προφανώς οι δήθεν αντιμνημονιακές κορώνες της συγκεβέρνησης του δεξιού και αριστερού λαίκισμού- εηυπηρετούν την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας. Το 1.500.000 ανέργων ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ που αφήνουν παγερώς αδιάφορη την νυν και πρώην συγκυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την δήθεν αξιοπρέπεια και ανθρωπιά σας αλλά για το οικονομικό περιβάλλον που θα του δώσει εργασία, την μοναδική πηγή αληθινής αξιοπρέπειας! Οι απόψεις σας, βαθύτατα οπισθοδρομικές και αντιμεταρρυθμιστικές -και ως εκ τούτου εντελώς αντιαναπτυξιακές- ενδιαφέρουν μόνο τα λαμόγια του λόμπυ της δραχμής (που θέλουν να πλουτίσουν σπεκουλάροντας στην δική μας καταστροφή!) και τους βολεμένους του δημοσίου, που περιμένουν να ζήσουν από τους φόρους του ιδιωτικού τομέως. Όμως, φευ, σε λίγο δεν θα υπάρχει ιδιωτικός τομέας και θα έχετε όλη την άνεση να εξασκήσετε την μαγειρική σας έμπνευση σε συνταγές με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά… αλλά χωρίς λάδι!

Νίκος Βουλγαράκης: Τελικά είστε απλά αστείος..
Με εξαιρείτε από το 1,5 εκ ανέργους που ψάχνουν για δουλειά και με εντάσσετε στα κομματόσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ (ή των ΑΝΕΛ, δεν έχει σημασία).

Νίκος Βουλγαράκης: Δεν ξέρετε τίποτα για μένα.
Δεν ξέρετε αν έχω εισόδημα, αν έχω υγεία, αν έχω εργαστεί στον Ιδιωτικό τομέα ή στο Δημόσιο, δεν έχετε ιδέα αν δικαιούμαι να διεκδικώ μέρος από την αξιοπρέπεια που ανέφερα. Δεν ξέρετε αν θα μπορούσα να είμαι ένας από τους 5-6-7000 που έχουν αφαιρέσει τη ζωή τους λόγω οικονομικών αδιεξόδων που προκλήθηκαν από τον αδηφάγο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και τα εθνοπροδοτικά μέτρα της προηγούμενης φασιστοκυβέρνησης.
Συνεχίστε να αυτοδικαιώνεστε μέσα στις φαντασιώσεις σας.
Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα.

Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης: Μόνος σου εξαιρέθηκες… και από τη λογική μαζί! Και μην διαμαρτύρεσε, όπως μου φέρθηκες σου φέρθηκα.

Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης: Κατά τα λοιπά, γράφεις ανοησίες. Μιλάς για πράγματα που δεν γνωρίζεις, όπως ο νεοφιλελευθερισμός και τον ταυτίζεις με το φασισμό! Πόσο άσχετος μπορεί να είσαι; Πες μου μερικά νεοφιλελεύθερα μέτρα να τα μάθω κι εγώ και εξήγησέ μου τι σχέση έχουν αυτά με το φασισμό. Επίσης, πες μου για ποιες αυτοκτονίες μιλάς; Σε ποιο όνειρο είδες αυτά τα νούμερα; Αν δεν είσαι κομματικό παπαγαλάκι, είσαι απλώς ανόητος που ενεργεί σε βάρος των συμφερόντων του. Εαν είσαι άνεργος το μυαλό σου φταίει που σε οδηγεί να υποστηρίζεις ένα σύστημα που ευνοεί άλλους… ιδανικός αυτόχειρας!

Ο άνθρωπος αυτός, δεν είναι μια μοναδική περίπτωση, δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα! Τον διάλεξα, όπως προανέφερα, επειδή προσπαθεί να αιτιολογήσει όσα υποστηρίζει. Όμως, δεν δυσκολεύομαι να τον «αναλύσω» ή/και να τον «προσδιορίσω» μέσα από τα σχόλιά του:

– Δεν γνωρίζει ποιος είμαι, αλλά με μεγάλη ευκολία αφήνει -στο πρώτο του σχόλιο- την υπόνοια ότι ταυτίζομαι με το «φασισταριό της συγκυβέρνησης που ήξερε μόνο από τιμές, ποσοστά και βαθιές υποκλίσεις στα υπαλληλάκια των νεοφιλελέ πλουτοκρατών».

– Χωρίς δισταγμό αναμασσά την καραμέλα του κακού νεοφιλελευθερισμού, για τον οποίο δεν γνωρίζει τίποτα εξ ου και η συσχέτιση με τον φασισμό, αγαπημένη αρλούμπα των πάσης αποχρώσεως λαϊκιστών, την οποία επαναλαμβάνει σε επόμενο σχόλιο όπου και η απάντησή μου. Προδότες, φασίστες, νεοφιλελεύθεροι, πλουτοκράτες, όλα αχταρμάς στο μυαλό ενός ανθρώπου που έχει πιστέψει πως χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν αυτοκτονήσει λόγω μνημονίου! Η αλήθεια είναι ότι αύξηση των αυτοκτονιών από το 2009 είναι μεν υπαρκτή[1], αλλά δεν αφορά χιλιάδες ανθρώπους ενώ παραμένει, ως ποσοστό, πολύ κάτω του μέσου όρου των άλλων αναπτυγμένων κρατών. Μια αλήθεια που μπορεί οποιοσδήποτε να βρει με μια απλή αναζήτηση στο google… όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την προπαγάνδα του λαϊκισμού. Κάθε ψέμα μπορεί να ειπωθεί ως αξιόπιστη είδηση, ως αυτονόητο δεδομένο αν πρόκειται να εξυπηρετηθεί η πολιτική σκοπιμότητα των καιροσκόπων δημαγωγών. Σήκω Γκαίμπελς για να δεις τα παιδιά σου…

– Πρόκειται για άνεργο, άρα πρώην εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αντί να σκέπτεται ότι το συμφέρον του είναι μια οικονομία που αναπτύσσεται, ώστε να έχει εργασία και εισόδημα, τον απασχολεί η -δήθεν- αξιοπρέπεια και ανθρωπιά, έννοιες χωρίς καμμία σχέση με το πραγματικό του πρόβλημα. Άλλωστε, αξιοπρέπεια προσφέρει μόνο η εργασία και όχι οι πολιτικάντικες πομφόλυγες του κάθε Τσίπρα και Βαρουφάκη!

Και για να μην παρεξηγούμαστε: Πομφόλυγες και ανοησίες δεν λένε μόνον Τσίπρας και Βαρουφάκης. Τα ίδα έλεγαν και προκάτοχοί τους! Είναι όλοι το ίδιο ένοχοι και υπεύθυνοι, είναι όλοι μέλη του ίδιου φαύλου και ανίκανου πολιτικού συστήματος!!!

Δυστυχώς, με παρόμοιο τρόπο σκέπτεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ακόμη και ανθρώπων που δεν ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ! Είναι έτοιμοι -νομίζουν…- για την πλήρη ρήξη με την Ευρώπη και σχεδόν έχουν αποδεχθεί το ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή, μη αντιλαμβανόμενοι τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό θα έχει στο σύνολο της οικονομίας και ιδίως στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Η πλύση εγκεφάλου της αντιμνημονιακής προπαγάνδας των 5 τελευταίων ετών και η συσσωρευμένη οργή για το χαμένο παράδεισο του εύκολου χρήματος των δύο προηγούμενων δεκαετιών, τους τυφλώνει και δεν τους αφήνει να δουν ότι μια τέτοια εξέλιξη μόνον απατεώνες και λαμόγια εξυπηρετεί, που έχουν βγάλει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό και ανυπομονούν να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία ώστε με το σκληρό συνάλλαγμα που θα διαθέτουν να αγοράσουν κοψοχρονιά όσα και ότι θα πουλάνε τα χιλιάδες απελπισμένα θύματα του λαϊκισμού! Χρεωκοπημένοι εργολάβοι και καναλάρχες συμπληρώνουν τη μαφία της δραχμής, ευελπιστώντας στην εκμηδένιση των χρεών τους σε τράπεζες, δημόσιο και τρίτους! Η διαπλοκή, που τόσο μισούν και ξορκίζουν -και δικαίως- οι πολλοί αφελείς και καλοπροαίρετοι του αντιμνημονιακού μετώπου, επιστρέφει δριμύτερη και ανελέητη χάρη στη δική τους ψήφο…

[1] Συγκεκριμένα, το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άνδρες και 60 γυναίκες), το 2008 373 αυτοκτονίες (268 άντρες και 65 γυναίκες), το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες (336 άντρες και 41 γυναίκες) και το 2011 καταγράφηκαν 477 αυτοκτονίες (393 άντρες και 84 γυναίκες).

* Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης είναι χρηματοπιστωτικός σύμβουλος επιχειρήσεων.

Παλαιότερα άρθρα: