«Λευκό Τειρεσία» προτείνουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το πρώτο εξάμηνο 2013, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν πτώση κατά 2,5%, η οποία προήλθε κυρίως από την αναταραχή που επικρατεί από αρχές του έτους στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία, Κύπρος), οι οποίες αποτελούν διαχρονικά προνομιακούς πελάτες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σημειώνει πως είχε προειδοποιήσει πως λόγω του κρίσιμου προβλήματος της ρευστότητας, καθώς και του υψηλού κόστους δανεισμού, η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα κινδυνεύει να μπει εκ νέου σε καθοδικό κύκλο. Αναφορικά με το τελευταίο, ο ΣΕΒΕ έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός «Λευκού Τειρεσία», έτσι ώστε οι 2.500 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με σταθερή εξαγωγική επίδοση την τελευταία δεκαετία, να δανείζονται με κόστος χρήματος το οποίο δεν θα ξεπερνά το 5%.

Ο ΣΕΒΕ, παράλληλα, τονίζει πως η Κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει ενεργά την προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων χαράσσοντας ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με ορίζοντα το 2020, με συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους, ώστε με όχημα την εξωστρέφεια (εξαγωγές αγαθών, τουρισμός, ναυτιλία, άμεσες ξένες επενδύσεις) η χώρα να περάσει στην ανάπτυξη, βασιζόμενη στον ιδιωτικό εξωστρεφή τομέα. Για να επιτευχθεί αυτό, απαραίτητο είναι να εκμεταλλευτούμε όλα μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να χρησιμοποιήσουμε σωστά τις υποδομές μας, με προεξάρχουσες στην Βόρεια Ελλάδα το λιμάνι μας και τους σιδηροδρόμους.

Επίσης, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί το θέμα της ρευστότητας. Έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι το 2020 το σύνολο της εξωστρέφειας να συνεισφέρει στο 50% του παραγόμενου προϊόντος της χώρας. Μόνο έτσι μπορεί η οικονομία μας να μπει σε μία σταθερή τροχιά ανάκαμψης, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και να εισέλθουμε σε έναν πραγματικά ενάρετο οικονομικό κύκλο.

Παλαιότερα άρθρα: