Λείπουν ακόμη 5,5 δισ. για να κλείσουν τα έσοδα του 2018

Διαβάστε επίσης

Για το 2018, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει 48,831 δισ. ευρώ από φόρους και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έχει εισπράξει τα 43,339 δισ. ευρώ όπως φάνηκε και από τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται επιπλέον 5,5 δις. ευρώ για μέσα στον Δεκέμβριο ενώ πολύ μεγάλο μέρος από αυτό το ποσό αναμένεται να καταβληθεί μέσα στις δύο τελευταίες εργάσιμες που απέμειναν. Προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ Νοεμβρίου, παρακρατούμενοι φόροι, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων συνθέτουν τον κατάλογο των «πηγών» από τις οποίες περιμένει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών.

Από τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί είναι σίγουρο ότι δεν θα εισπραχθούν όλα. Ο ΕΝΦΙΑ «τρέχει» με συντελεστή εισπραξιμότητας της τάξεως του 70%, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα ενώ κοντά στο 80% είναι και ο ΦΠΑ ποσοστό όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικό δεδομένου ότι ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που «παρακρατείται» από τις επιχειρήσεις για να αποδοθεί στο κράτος και όχι ένας φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες.

Η επίτευξη του τελευταίου δημοσιονομικού στόχου της χρονιάς, είναι πολύ πιθανό να κριθεί στην… παράταση. Ούτως ή άλλως υπάρχει η εκκρεμότητα της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ ενώ πιθανό είναι να ανακοινωθεί μια ολιγοήμερη παράταση και για τα τέλη κυκλοφορίας. Ως προς το τελευταίο και φλέγον ζήτημα για όσους δεν έχουν αποκτήσει ακόμη το «άυλο» πλέον σηματάκι, η απόφαση θα ληφθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κάτι που σημαίνει ότι ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα.

Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δείχνουν την ολοένα και σαφέστερη τάση ο προϋπολογισμός να στηρίζεται στους έμμεσους φόρους. Θα περίμενε κανείς ότι το 2018, λόγω της ανάπτυξης που αναμένεται να πλησιάσει το 2% αλλά και της σημαντικής μείωσης της ανεργίας, να συγκεντρωθούν περισσότεροι φόροι από την άμεση φορολογία λόγω ενίσχυσης των εισοδημάτων (σ.σ κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει φανεί δεδομένου ότι οι φόροι σε πολύ μεγάλο βαθμό παρακρατούνται). Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Οι έμμεσοι φόροι, έχουν φτάσει να αποδίδουν τα 24,824 δισ. ευρώ από το σύνολο των 43,339 δισ. ευρώ στο 11μηνο. Η αναλογία είναι ήδη στο 57,3% και ανεβαίνει.

Παλαιότερα άρθρα: