Λίβυοι αξιωματούχοι απορρίπτουν την πρόταση του ΟΗΕ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

H διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης απέρριψε την πρόταση του ΟΗΕ για μια συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας, με τις αντίπαλες ισλαμικές αρχές, που προοριζόταν να φέρει την ειρήνη στη βόρεια αφρικανική χώρα.

Το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο δεν θα υπογράψει τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς ο ΟΗΕ αρνήθηκε να αποκλείσει τις τροπολογίες που προστέθηκαν από τις αντίπαλες ισλαμικές αρχές χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά από την ανατροπή και τη δολοφονία του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει ως έδρα την ανατολική πόλη Τομπρούκ, ενώ η αντίπαλη ισλαμιστική κυβέρνηση εδρεύει στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν, ανακοίνωσε την απορριφθείσα εν τέλει πρόταση, μαζί με μια λίστα υποψηφίων που θα ηγούνταν του νέου σώματος στις 8 Οκτωβρίου.

Οι τροπολογίες που εξόργισαν τους βουλευτές της Τομπρούκ θα έδιναν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το δικαίωμα να απολύσει όλους τους ανώτερους αξιωματούχους της Λιβύης που δεν έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τα μέλη της. Η κυβέρνηση της Τομπρούκ ερμήνευσε αυτή την κίνηση ως μια προσπάθεια να καθαιρεθεί ο έντονα αντι-ισλαμιστής αρχηγός του στρατού, στρατηγός Καλίφα Χίφτερ, του οποίου οι δυνάμεις μάχονται τους ισλαμιστές πολιτοφύλακες σε εθνικό επίπεδο για περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Αλί Τεκμπάλι.

Η ισλαμιστική κυβέρνηση δεν απέρριψε επίσημα τη συμφωνία, ωστόσο δήλωσε τη Δευτέρα ότι: «Η υπογραφή της (νέας συμφωνίας) θα οδηγούσε σε οξυμένες επιπλοκές».

Η κυβέρνηση της Τρίπολης, παράλληλα, αντιτίθεται στη συμφωνία, διότι δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί ο ισλαμικός νόμος, σύμφωνα με μέλη του κοινοβουλίου των ισλαμιστών που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένα να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους.

Και οι δύο κυβερνήσεις επέκριναν τον Λεόν για το γεγονός ότι προχώρησε στην ανακήρυξη των υποψηφίων για την κυβέρνηση ενότητας, τη στιγμή που δεν είχαν συμφωνήσει στο σχηματισμό μίας.

Πηγές
Guardian
Associated Press

Παλαιότερα άρθρα: