Μαγιορκίνης: Επιβάρυνση 12% στις ΜΕΘ-Covid

Διαβάστε επίσης

Περισσότερα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας έδωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από 110 εκατ. μολύνσεις και 2,4 εκατ. θάνατοι με νόσο COVID, με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα οι νέες μολύνσεις είναι λιγότερες από 400.000 ανά ημέρα. Παράλληλα και ο ρυθμός των θανάτων έχει πτωτική πορεία σε λιγότερους από 13.000 την ημέρα. Η επιδημία, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φαίνεται να μπαίνει σε φάση ύφεσης του δεύτερου ή του τρίτου κύματος, ωστόσο η επιδημικότητα παραμένει σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από την κινητικότητα που είδαμε τον Σεπτέμβριο όταν οι περισσότερες χώρες μπήκαν σε φάση δεύτερου κύματος.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως υπάρχει επιβάρυνση στις ΜΕΘ κατά 12% την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτή είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Την ίδια ώρα παρατηρείται μείωση και σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών. Στην Αττική υπάρχουν περίπου 5.500 ενεργά κρούσματα. Σημεία σταθεροποίησης με τοπικές εξάρσεις είναι η εικόνα στην επικράτεια, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δείχνουν να αποδίδουν είπε ο καθηγητής, ενώ τον επόμενο μήνα θα έχουμε και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών. Ήπια χαρακτήρισε και τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου και στην Αττική, ενώ έκανε λόγο για σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη. Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, συνεχίζει να δείχνει σχετική υποχώρηση, ενώ υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στις ηλικίες 40-64 ετών. Κατέληξε, σημειώνοντας ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα και επανέλαβε την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Παλαιότερα άρθρα: