Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι, ο Μακρόν δήλωσε πως θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

“Σε αυτό το μέρος της Μεσογείου το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο χώρες, τα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας είναι ουσιώδη. Αυτό που διακυβεύεται είναι ένα αγώνας εξουσίας, κυρίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι οποίες διεκδικούν όλο και περισσότερα πράγματα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα πράγματα” δήλωσε ο Μακρόν.

“Θα ήταν ένα σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο σε χέρια άλλων. Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να συμβεί” πρόσθεσε.

Ευχαριστίες Αναστασιάδη για τις πρωτοβουλίες Μακρόν
Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι με πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, ευχαρίστησε θερμά τον Εμανουέλ Μακρόν του οποίου το ρόλο εξήρε.

“Είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε τέσσερα βράδια πολύ δύσκολα, αλλά χάρη στην ηγετική πρωτοβουλία που ανέλαβες σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, έγινε κατορθωτό να ζήσουμε στιγμές επιτυχίας γιατί κατορθώσαμε να φύγουμε σχεδόν όλοι ικανοποιημένοι”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του Εμανουέλ Μακρόν αναδεικνύει τη Γαλλία ως μια χώρα πυλώνα σταθερότητας.

“Σε ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις ώστε η Μεσόγειος να μην είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ή άλλων δυνάμεων”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι οι πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ηγετικός ρόλος της Ευρώπης.

Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πλέον φιλόξενη χώρα για τον γαλλικό στόλο
“Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.

Όπως ήταν φυσικό, στις δηλώσεις των δύο ανδρών τέθηκε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: