Μαξίμου: Σχέδιο Σόιμπλε για σαμποτάζ της συμφωνίας και Grexit

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Για σχέδιο ακραίων κύκλων, με πρωτοστάτη τον γερμανό υπουργό οικονομικών Σόιμπλε κάνουν λόγο στελέχη της κυβέρνησης. Λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένες κινήσεις, ιδίως του ΔΝΤ αλλά και φήμες που θέλουν τους εταίρους να ζητούν αιφνιδιαστικά νέο πακέτο με προαπαιτούμενα μέτρα στις αρχές Αυγούστου, στο Μέγαρο Μαξίμου αναπτύσσεται η ανησυχία ότι ακραίοι κύκλοι, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την ομάδα του θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία και να επαναφέρουν de facto την ατζέντα του Grexit ξανά στο προσκήνιο.

Σε επιδίωξη ατυχήματος αναφέρονται από το Μέγαρο Μαξίμου, επειδή όπως ισχυρίζονται, με τη συμφωνία απετράπη δια παντός η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, κάτι που ενόχλησε όσους απεργάζονταν σχέδιο grexit.
Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Επίσης εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν όπως ήταν προγραμματισμένο την Τρίτη, παρά τις όποιες «τεχνικής φύσεως» δυσκολίες προέκυψαν με το ΔΝΤ.

Το ερώτημα ωστόσο που μένει αναπάντητο είναι ότι αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, ο Σόιμπλε και οι συνεργάτες του θα φροντίσουν να υλοποιηθεί πριν την έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης για το νέο πρόγραμμα. Συνεπώς, ακόμη και αν δεν λάβει χώρα κάποιο εξόφθαλμο γεγονός, είναι πιθανόν να προσπαθήσουν να το εφαρμόσουν στη φάση των διαπραγματεύσεων. Τι θα κάνει τότε η κυβέρνηση; Θα υποχωρήσει και άλλο; Αυτή τη στιγμή κρατά μέρος της κοινωνίας μαζί της αλλά χάνει τεράστειο μέρος του κόμματός της. Επίσης τίποτα δεν μας λέει ότι η κοινωνία θα συνεχίσει να την υποστηρίζει αμέσως μόλις αρχίσουν να γίνονται εμφανείς οι πρώτες συνέπειες από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Είναι προφανές ότι απαιτείται ξανά η εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για έξοδο στη δραχμή. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα βρεθεί έρμαιο των «δεύτερων σχεδίων» που απεργάζονται οι εταίροι της για εκείνη.

Παλαιότερα άρθρα: