Μάριο Σεντένο: Ποιος είναι ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο 50χρονος Σεντένο είναι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα.

Απολαμβάνει της εκτίμησης όλων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα του πρώην υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος του είχε αποδώσει το προσωνύμιο «Ρονάλντο της πορτογαλικής οικονομίας». Σε γενικές γραμμές από την πρώτη στιγμή του ορισμού του ως υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας δύο ήταν οι ανησυχίες του, να μην τον ταυτίσουν με τον Γιάνη Βαρουφάκη και δεύτερον να μην μπερδεύουν την ελληνική περίπτωση με την πορτογαλική.

Συχνά τον αποκαλούν «φιλελεύθερο» κυρίως για την επιμονή του στην ανάγκη ευελιξίας της αγοράς εργασίας αλλά ο  ίδιος επιμένει να τονίζει τις αριστερές «πολιτιστικές καταβολές» του. Μάλιστα η επιμονή του στην ανάγκη αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας, συνήθως εξοργίζει τους κυβερνητικούς εταίρους των Σοσιαλιστών.

Παρόλα αυτά ως υπουργός Οικονομικών ο ίδιος έχει κάνει θαύματα με την οικονομία της Πορτογαλίας ιδιαίτερα την στιγμή που μέσα σε δύο μόλις χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του, τα πορτογαλικά στατιστικά συνιστούν ένα μικρό θαύμα. Το έλλειμμα της χώρας είναι το χαμηλότερο στα τελευταία 43 χρόνια της χώρας, η ανάπτυξη τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Η διαδικασία εκλογής του

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Ε.Ε, προέβλεπε την εκλογή του διαδόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ με απλή πλειοψηφία και με την ισότιμη εκπροσώπηση όλων των κρατών -μελών, ήτοι «μία χώρα, μία ψήφος». Από την κούρσα αποσύρθηκε πρώτη η Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα και δεύτερος ο Σλοβάκος ομόλογός της, Πίτερ Καζίμιρ.

Ο 50χρονος Σεντένο, είχε την στήριξη των υπουργών Oικονομικών που ανήκουν στην Σοσιαλιστική ομάδα. Στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, όταν η αναμέτρηση ήταν ανάμεσα σε εκείνον και τον Λουξεμβούργιο υπουργό Οικονομικών κ. Γκραμένια, η ομάδα των κεντροδεξιών υπουργών αποφάσισε να υποστηρίξει τον Πορτογάλο υπουργό.

 Το who is who

O Mάριο Σεντένο γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Ολχάου της Πορτογαλίας. Σπούδασε Οικονομικά, αρχικά στο πανεπιστήμιο ISEG της Λισαβόνας αργότερα δε απέκτησε δύο μεταπτυχιακά, το πρώτο στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το ίδιο πανεπιστήμιο και το δεύτερο στα Οικονομικά από το Χάρβαρντ, από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα.

Έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Θεωρείται ειδικός στα ζητήματα της αγοράς εργασίας, πεδίο στο οποίο επικεντρώνεται και η πλειονότητα των επιστημονικών του δημοσιεύσεων.

Παλαιότερα άρθρα: