Μασαγιόσι Σον: Ο Ιάπωνας που «σήκωσε» τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τους FT η ιαπωνική SoftBank ήταν η «φάλαινα του Nasdaq», η οποία αγόρασε δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές εταιρειών τεχνολογίας τον περασμένο μήνα. Η Softbank αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. που επικαλείται ανώνυμες πηγές . Οι φήμες είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά ότι υπήρχαν μεγάλοι παίκτες πίσω από τη φρενήρη δραστηριότητα στην αγορά των εταιρειών τεχνολογίας. Η SoftBank, μέσω του Vision Fund των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας μεταξύ αυτών οι Apple, Tesla, Zoom και Nvidia.

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτικό fund στον κόσμο θεωρεί ότι το επόμενο στάδιο της Επανάστασης των Πληροφοριών βρίσκεται σε εξέλιξη και η οικοδόμηση των επιχειρήσεων που θα το επιτρέψουν θα απαιτήσει πρωτοφανείς μακροπρόθεσμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Πίσω από την Softbank βρίσκεται ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Μασαγιόσι Σον, πρόεδρος της Softbank, ενός επενδυτικού ομίλου τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας. Ο ίδιος έχει αποκαλύψει τα σχέδια για το fund εδώ και ένα χρόνο και έκτοτε έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις χρηματοδότησης από μερικούς από τους πλουσιότερους επενδυτές στον κόσμο.

Εκτός από τη Softbank και το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, στους επενδυτές του νέου επενδυτικού κεφαλαίου περιλαμβάνονται η Mubadala Investment του Άμπου Ντάμπι, η οποία έχει συνεισφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια, η Apple, η Qualcomm, η Foxconn Technology από την Ταϊβάν, και η ιαπωνική Sharp.

Ποιος είναι ο Ιάπωνας που επενδύει με φρενήρεις ρυθμούς; Ο Μασαγιόσι Σον έχει εδώ και χρόνια καρφωμένο το βλέμμα του σε επιχειρήσεις της Silicon Valley. Το «όχημά» του είναι το Vision Fund ένα επενδυτικό σχήμα που έχει ενταχθεί στην βασική του «δουλειά», την SoftBank. Πρόκειται για ένα επενδυτικό ταμείο όπου στα ταμεία του βρίσκονται 100 δισ. δολάρια. Ο Σον έπεισε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου της χώρας, να εισφέρει στο «ταμείο» 45 δισ. δολάρια.

Παλαιότερα άρθρα: