Μαύρο χρήμα και περιουσιολόγιο. Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο. Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δυνατότητα μία τελευταίας ευκαιρίας σε όσους έχουν αδήλωτο χρήμα σε Ελλάδα και εξωτερικό να το δηλώσουν πριν υποστούν τις συνέπειες.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για το νέο περιουσιολόγιο, όπου αν κάποιος έχει στην κατοχή του περιουσιακό στοιχείο και δεν το δηλώσει στην Εφορία, τότε κινδυνεύει με εξαντλητικό πρόστιμο που θα φθάνει σε ύψος το ισόποσο της αξίας ενός ακινήτου, ενός αυτοκινήτου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι με το περιουσιολόγιο δεν πρόκειται να επιβληθεί ένας νέος φόρος κατοχής, αλλά στόχο έχει να καταγραφεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών και στη συνέχεια να γίνει διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα των πολιτών ώστε όπου υπάρχουν αποκλίσεις να ζητηθούν αρχικά εξηγήσεις και στη συνέχεια να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι.

Έδωσε και ένα παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο, αν κάποιος έχει καταθέσει τις πινακίδες από το ΙΧ του, ναι μεν αυτό δεν εμφανίζεται πλέον στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά όταν θα συνταχθεί το περιουσιολόγιο θα εμφανίζεται ως περιουσιακό στοιχείο του ιδιοκτήτη του ακόμη και αν δεν κυκλοφορεί. Σύμφωνα όμως με τον κ. Αλεξιάδη, σε καμία περίπτωση δεν θα ξαναφορολογηθεί αν αυτό το αυτοκίνητο έχει αγοραστεί με χρήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στις φορολογικές δηλώσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να δηλωθούν και όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει μετρητά στα σεντούκια θα πρέπει να τα δηλώσει και αυτά και, εφόσον έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τον συντελεστή φορολογίας που θα επιβληθεί σε όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα και καταθέσεις.

Για το περιουσιολόγιο προβλέπεται να παραλαμβάνει ο πολίτης ένα σημείωμα μέσω της υπηρεσίας Taxisnet ή να δημιουργηθεί μια ειδική εφαρμογή όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να μπει με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει προκειμένου να δει την εικόνα που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει για τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν σε διάφορα αρχεία και λίστες.

Στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται και οι λίστες που ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, δηλαδή της Γερμανίας με 10.588 ονόματα καταθετών στην Ελβετία.

Ο φορολογούμενος μπαίνοντας σε αυτή την εφαρμογή θα επιλέγει αν συμφωνεί με όσα αναγράφονται ή όχι. Στην περίπτωση που διαφωνεί θα πρέπει να κάνει άμεσα τις απαραίτητες αλλαγές – προσθήκες ή διαγραφές και να ξαναστείλει τα τελικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Από τη στιγμή που θα πατήσει το κουμπί «Οριστική υποβολή» γυρισμός δεν υπάρχει. Το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει τα πάντα και να επιβάλλει όπου διαπιστώνει διαφορές σε σύγκριση με τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα τις ανάλογες ποινές, πρόστιμα ή ακόμη και κατασχέσεις.

με πληροφορίες από Newroom ΔΟΛ

Παλαιότερα άρθρα: