Με δανεικά από το ΙΚΑ θα πληρώσει ο ΟΑΕΕ τις συντάξεις Οκτωβρίου

Διαβάστε επίσης

Με δάνειο 50 εκατομμυρίων ευρώ από το ΙΚΑ, θα μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις ο ΟΑΕΕ. Το δάνειο δίνεται για πρώτη φορά και αφορά δύο ημέρες από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.

Τον δανεισμό – ταμειακή διευκόλυνση του ΟΑΕΕ ζήτησε το Γενικό Λογιστήριο από το ΙΚΑ, καθώς οι εισπράξεις εισφορών και δόσεων έναντι ρυθμισμένων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου (μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν λόγω των capital controls και στη συνέχεια λόγω των εκλογών) και τα έσοδα του Ταμείου και του κρατικού προϋπολογισμού είναι αμφίβολο αν θα πιστωθούν εγκαίρως και θα επαρκούν για να «καλύψουν» τις πληρωμές των συντάξεων την 1η Οκτωβρίου.

Η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε τη χορήγηση του δανείου από τα ταμειακά διαθέσιμα των εισφορών του ιδιωτικού τομέα, με την προϋπόθεση ότι, στο μεταξύ, θα έχει εισπράξει τα έσοδα από εισφορές και θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στη ΔΟΥ και στους συνταξιούχους του. Άλλωστε είναι γεγονός ότι το ΙΚΑ επιχορηγείται με επιπλέον ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό (όποτε έχει ταμειακή στενότητα), ενώ δανείζεται και το ίδιο από άλλα ταμεία για να πληρώνει κανονικά τις συντάξεις.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το ΙΚΑ θα δανειστεί 210 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου από τα συγχωνευμένα Ταμεία των εργαζομένων της ΔΕΗ (100 εκατ.), του Δημοσίου (70 εκατ.) και των δημοτικών και υπαλλήλων (40 εκατ.).

Η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ είναι πολύ δυσχερής καθώς μόνο ένας στους δύο πληρώνει εισφορές. Το έλλειμμα για το 2015 αναμένεται να φτάσει (αν δεν ξεπεράσει) τα 545,7 εκατ., καθώς τα συνολικά έσοδα από εισφορές και κρατική επιχορήγηση έχουν προϋπολογιστεί σε 4,181 δισ. και τα έξοδα στα 4,723 δισ. Ηδη στο οκτάμηνο, ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 81,5% της κρατικής επιχορήγησης και το ΙΚΑ το 75,2%.

Με πληροφορίες από Ημερησία

Παλαιότερα άρθρα: